Stora protester under Åkessons torgmöte i Göteborg

Hundratals demonstranter var på plats på Järntorget under SD-ledaren Jimmie Åkessons tal på tisdagseftermiddagen. Ung Vänster hade tidigare via Facebook uppmanat alla som kunde att störa talet. En stort antal poliser var på plats.
– Vi har omhändertagit tre-fyra personer som stört den allmänna ordningen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
|

Inför Jimmie Åkessons tal på Järntorget under tisdagsförmiddagen hade polisen rustat för ett stort antal demonstranter vars syfte var att störa SD-ledaren.

"Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!" Vill vi ha rasister som står oemotsagda på Järntorget här i Götet? Nej, såklart inte!" skrev Ung Vänster Göteborg och Bohuslän på sin Facebooksida den 6 augusti.

Man uppmanade alla som kan och vill att komma dit och störa "SD:s torgmöte så mycket det går, tex med megafoner och slagord, eller andra grejer som låter mycket".

Stort antal poliser på plats

Och under tisdagen var också hundratals på plats för att störa SD-ledarens tal, under uppsikt av ett stort antal poliser.

ANNONS

– Vi har omhändertagit tre-fyra personer som stört den allmänna ordningen. Men ingen är gripen utan de är bara omhändertagna, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson på plats på Järntorget.

Hur många poliser har ni haft där på plats?

– Vi säger aldrig hur många vi har i tjänst, av taktiska skäl. Det är polisledningen som tar ut en numerär som de tycker är försvarbar.

Trots det stora antalet poliser på plats beskriver Fuxborg förmiddagen på Järntorget som lugn.

– Det har varit lugnt. Det känns ändå som att alla har fått uttrycka sin åsikt, talet fick hållas och Ung Vänster fick göra det som de ville. Det verkar som att de flesta avlägsnar sig nu åt olika, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han inte blev särskilt störd av motdemonstranterna.

– Den inställningen Ung vänster och andra extrema vänsterorganisationer har är att störa och väsnas så mycket som möjligt så att det jag säger inte hörs. Det är djupt odemokratiskt. Men idag lyckades man inte särskilt väl med det, säger han.

Även inför EU-valet 2014 uppmanade Ung Vänster sina anhängare att störa Jimmie Åkesson när han skulle tala i Göteborg. Den gången slutade det med att SD-ledaren inte kunde genomföra mötet, och att Ung Vänster fick kritik av Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt: "Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt, oavsett vilket parti det är", sa Sjöstedt till SVT då.

ANNONS
ANNONS