Sprängladdning detonerade i Majorna – kraftig explosion

En kraftig explosion inträffade strax före midnatt vid ett flerfamiljshus i Majorna. Nationella bombskyddet anlände kort därefter till platsen.
– Jag hörde en smäll och såg hur det ljusnade till utanför. Det var jätteobehagligt och så såg jag en blå bil som körde iväg jättesnabbt, säger ett vittne. Polisen konstaterar att det handlar om sprängladdning som detonerat – och utesluter inte att den kan ha placerats på fel adress.

ANNONS
|

Den kraftiga smällen inträffade strax före 23.50 på onsdagskvällen på Godhemsgatan i Majorna.

– Det lät som en bomb, säger en närboende.

Smällen var hög. Personer på andra sidan älven – på Hisingen – vittnar om att även de hörde ett högt ljud strax innan midnatt.

Räddningstjänst och polis larmades till platsen och strax efter tolv befann sig även Nationella bombskyddet i området.

– Nationella bombskyddet är på plats och de har gjort bedömningen att det inte finns någon risk för en sekundär explosion och det finns enligt räddningstjänstens bedömning inte heller någon rasrisk vid fastigheten, berättade Jens Christensen, vakthavande befäl vid polisen i region Väst under natten.

ANNONS

Exploderade på innergård i Majorna

Själva detonationen skedde på en innergård utanför en port till ett flerfamiljshus på Godhemsgatan och det finns flera större skador på byggnaden.

Efter explosionen utrymdes de boende närmast detonationsplatsen och ett stort område runt fastigheten spärrades av.

– Man utrymde de närmaste för att säkerställa att det inte låg någon person skadad någonstans, men vi har inga uppgifter om personskador.

Vid 01.30 hävde polisen delar av avspärrningarna och då var endast området närmast detonationsplatsen avspärrad.

Skador på portgången efter explosionen i Majorna.
Skador på portgången efter explosionen i Majorna. Bild: Jonas Lindstedt

Vittnet: ”Såg en bil efter smällen”

En person som bor i närheten av platsen där explosionen inträffade berättar om hur hen först hörde smällen och därefter tittade ut genom fönstret.

– Jag hade öppet fönstret och hörde en väldigt hög smäll och såg hur det ljusnade till. När jag tittade ut genom fönstret såg jag en blå bil som körde iväg jättesnabbt upp mot Såggatan i riktning mot Majvallen, säger vittnet.

Andra vittnen till händelsen berättar hur det skakade till i deras lägenheter i samband med den kraftiga smällen.

Polisen: ”Allmänfarlig ödeläggelse”

Jens Christensen säger att polisen under natten har knackat dörr i området och utöver det fått mängder med samtal från vittnen.

– Vi har väldigt mycket olika uppgifter som vi arbetar med att sammanställa nu. I nuläget rubricerar vi det här som allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Bor det någon för polisen känd person vid platsen, eller någon person som har en hotbild mot sig?

– Inte vad vi vet eller har kunnat få fram i nuläget, men det är väldigt tidigt än, men vi jobbar febrilt för att få fram så mycket information vi kan.

Misstänkt sprängladdning som exploderade

Under torsdagsmorgonen bekräftade polisen att explosionen orsakats av någon form av sprängladdning.

– Teknikerna har sina gissningar om vad det rör sig om, men de vet inte helt säkert än. Det är ingen handgranat men någon form av sprängmedel. Det är inne på en innergård som den här laddningen har detonerat, säger Jens Christensen.

Förundersökningsledare Björn Palm:

– Vi vet inte vad det är om har detonerat. Vi väntar på svar från den tekniska undersökningen, men det kommer ta lite tid är jag rädd.

Både bombtekniker och vanliga polistekniker har varit och gjort brottsplatsundersökning. Vid 04-tiden var teknikerna klara och avspärrningarna hävdes.

Efter detta har civil personal varit i området och knackat dörr.

Polisen har fått in en hel del uppgifter.

– Vi har fått in en del tips från allmänheten. De har sett någon bil som lämnat platsen i hög hastighet. Flera modeller, flera intressanta bilar som allmänheten har tyckt. Det håller vi på att bearbeta av, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

ANNONS

Ingen misstänkt

På torsdagsförmiddagen var fortfarande ingen gripen.

Och det är fortfarande oklart vad som låg bakom nattens explosion.

– Vi håller fortfarande på att letar för att få fram ett motiv till varför sprängladdningen placerades just där den placerades. Vi har ingen känd hotbild mot någon som bor där på gården, säger Fuxborg och fortsätter:

– Det finns naturligtvis ett motiv och det försöker vi ta reda på vad det är.

Under torsdagsmorgonen uttryckte han:

– Det kan vara så att den har placerats på fel ställe.

En man som är skriven i området har figurerat i en utredning, som lades ner, med personer som har kopplingar till kriminella gäng i Biskopsgården.

Men enligt polisen är det för tidigt att säga om det har med saken att göra utan de jobbar på brett:

– Det är så färskt, och det är så många som vi inte har pratat med än. Vi tittar på alla som finns på adresserna och det är klart att vi tittar på alla möjliga uppslag som finns, säger Björn Palm och fortsätter:

– Det är klart att det förekommer ju en mängd olika konflikter i staden, att det är kopplat till det är inte helt otroligt men det finns inget som tyder på det just nu.

ANNONS

Vill ha tips

Från lunchtid och fram till i kväll kommer det mobila poliskontoret att finnas på plats vid brottsplatsen.

– De finns där för det trygghetsskapande, för att prata med allmänheten och svara på frågor. Även om någon vill lämna tips, berättar förundersökningsledaren Björn Palm.

Han fortsätter:

– Vi är intresserade av alla iakttagelser. Inte bara från den här tidpunkten. Hur har det varit veckorna innan. Vad som helst. Det kanske är någon som lagt märke till något. Har det varit bråk eller skadegörelse? I så fall vill vi veta det.

ANNONS