Sprängattentat vid bostadshus i Göteborg

En explosion inträffade i ett trapphus i Majorna i Göteborg vid 22-tiden på fredagskvällen. Polisen misstänker att det rör sig om någon form av sprängattentat. – Vi hörde en ordentlig smäll. Det lät som att en bil sprängdes, säger ett vittne.

ANNONS

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som ett larm om en kraftig smäll i Majorna nådde polisen och räddningstjänsten. Explosioneninträffade i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg. Nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Vi misstänker att det är någon form av sprängattentat som har utförts här, sa Pål Engebretsen, polisens insatschef på plats.

Under natten till lördagen var även polisens tekniker på plats och undersökte trappuppgången.Enligt insatschefen ska man inte ha hittat något i någon av lägenheterna – explosionen tros ha sketti trappuppgången.

– Några personer har setts springa från platsen i samband med att det smäller, men vilka dessa personer är vet vi inte i nuläget. Vi kommer undersöka vilka som bor i trapphuset och genomföra en dörrknackning för att höra om någon sett eller hört något under gårdagen, sägerpolisens pressinformatör Thomas Fuxborg på lördagsförmiddagen.

ANNONS

Ett vittne, som bor ett par hus bort från huset där explosionen inträffade,hörde en tydlig smäll.

– Det var en kraftig explosion. Vi hörde en ordentlig smäll. Det lät som att en bil sprängdes. Sedan dröjde det inte länge innan det kom rätt många ambulanser och poliser, sade vittnet strax efter explosionen.

Söndersprängd entrédörr

Enligt GP:s reporter som befann sig på platsenvar innergården avspärrad under kvällen. Själva explosionen skedde i trappuppgången och fönstrentill ytterdörren gick sönder. Vid innergården befann sig ett tiotal poliser och räddningspersonal.

– Jag vet inte exakt vilken dörr som har exploderat men det är inte en enskild lägenhetsdörr. Det vet jag i alla fall, säger Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Enligt räddningstjänsten behövde man inte evakuera de boende i huset.Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse men uppger att brottsrubriceringen kan komma att ändras, beroende på vad manfår fram under utredningens gång.

Polisen fortsätter utreda

På lördagsmorgonen hade räddningstjänst, nationella bombskyddet och polisens tekniker lämnat platsen.

– Vi har inte fått resultatet av den tekniska undersökningen än. Bombteknikerna hittade inga metallrester och det brukar tyda på att det inte är en handgranat som använts, utan det är nåt annat som exploderat där. Vad är fortfarande oklart, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

Betyder det att det rör sig om en hemmagjord bomb?

– Vi vet inte. Det enda vi vet är att det inte finns några metallrester. Provsvar kan dröja några dagar.

Något tänkbart motiv har polisen heller inte klart för sig.

–En av våra teorier att man vill skrämma nån som har anknytning till just den adressen. Alternativt att det är nåt slags vettlöst bus. Klart är att det inte är riktat fysiskt mot nån personutan det ser ut som att man vill skrämma någoneller leverera ettbudskap genom att placera det som exploderat vid entrén, säger Thomas Fuxborg.

Polisen är nu angelägen om att komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med explosionen. Dessa kan kontakta polisen på telefonnummer 11414.

ANNONS