Sport som en nyckel in i samhället

Sport som ett medel för integration och en väg in på arbetsmarknaden. Det talades det om på ett dialogmöte i Biskopsgården med Västra Hisingen Basket, Student Consulting och Somalia bandy på plats.
– Sport är som ett annat språk. Man spelar, man lär känna varandra och man skapar kontakter, säger Ahmed Hussein, före detta bandyspelare i Somalia bandy.

ANNONS
|

Ahmed Hussein, 23 år, spelade under fyra år i Somalia bandy – bandylaget med somaliska ungdomar som aldrig hade stått på ett par skridskor, men som tog sig hela vägen från Borlänge till VM. För honom betydde den resan mycket.

– Det var en utmaning, men det betydde mycket för mig. Jag lärde mig mycket om världen och integration. Jag fick också svenska kompisar genom att det var många som hade hört talas om vårt lag och kom fram för att prata, säger han.

Han är en dem som deltar på kvällens dialogsamtal på medborgarkontoret på Vårväderstorget i Biskopsgården. Arrangörerna bakom är rekryterings- och bemanningsföretaget Student Consulting, SDF Västra Hisingen och Västra Hisingen Basket. Det som diskuteras är meningsfull fritid och vägen in till ett arbete.

ANNONS

– Syftet är att bjuda in de som är intresserade och visa att idrott är en metod för integration, säger Ali Tabrizi, grundare av Västra Hisingen Basket.

Man möter andra genom sport

Student Consulting är en av sponsorerna till både Västra Hisingen Basket och Somalia bandy. Enligt John Anderson, operativ chef för Student Consulting, är fritidsaktiviteter ett sätt att komma in i samhället.

– Fritidsaktiviteter gör att man möter andra och knyter kontakter. Fler företag borde satsa på att stötta projekt som dessa och hjälpa folk att komma in i samhället. Det spelar en roll för integrationen, säger han.

Enligt Ali Tabrizi är anledningen till att de har bjudit in Somalia bandy ikväll att laget är ett integrationsprojekt som har lett till en inkludering i det svenska samhället.

–Vi vill förena idrottar. Basketbollar och bandybollar har olika storlek, men båda är orangea, säger Ali Tabrizi.

"Sport är som ett annat språk"

Enligt Abdirashid Daud, vice ordförande för Somalia Bandy, var syftet med bandylaget att integrera somaliska ungdomar i Borlänge, och enligt honom var det ett lyckat projekt.

– Vi hjälpte dem att skriva CV, övningsköra och med studierna. Det har gått bra för många. Mycket handlar om att hitta en nyttig fritidssyssla. Det kan sedan ge vägar in till annat, säger han.

ANNONS

Ahmed Hussein har nu tvingats sluta spela i Somalia bandy på grund av en knäskada. Han har flyttat till Göteborg där han studerar och jobbar. Hans hjärta tillhör dock fortfarande sporten och i framtiden vill han jobba inom det på något sätt.

– Sport är jätteviktigt för mig. Sport är som ett annat språk. Man spelar, man lär känna varandra och man skapar kontakter, säger Ahmed Hussein.

ANNONS