Spelkungen misstänks för mordförsök

ANNONS
|

I måndags lämnade vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand in en häktningsframställning mot Rade Kotur som numera saknar fast bostad i Sverige.

Dagen efter häktades Kotur i sin frånvaro.

Enligt åklagarens häktningsframställning misstänks Kotur för:

Grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll i bolagen RKC Sweden, GPPC Team, PC Internetservice, Spel & Nätverk Sweden. Verksamheten i bolagen har enligt åklagaren omsatt 390 000 000 kronor per år.

Grovt dobbleri genom att placera ut 305-1 500 spelmaskiner i olika lokaler i Göteborg och runt om i Sverige.

Anstiftan till försök till mord den 16 september 2002 i Fisksätra, Nacka. Kotur anklagas för att ha uppdragit åt tre personer att uppspåra och mörda en man. Offret hade tidigare arbetat som distriktschef i Rade Koturs företag. Han hoppade av och öppnade en konkurrerande verksamhet med illegala spelmaskiner i Stockholm.

ANNONS

Anstiftan till mord den 5 maj 2003 i Skärholmen, Stockholm. Kotur anklagas för att ha uppdragit åt tre personer att mörda Ratko Djokic som sköts ihjäl med automatvapen på öppen gata. Djokic var känd som Milan Sevos svärfar, i Stockholmspressen omskriven som maffiakung.

Anstiftan till försök till mord den 31 maj 2004 i Göteborg. Kotur anklagas för att ha uppdragit åt en person, som sedan anlitat två andra, att mörda en man i Göteborg. De två avlossade skott mot offret utanför ett garage. Mannen fick livshotande skador.

Inför häktningsdomstolen förnekade Rade Kotur, genom advokat Thomas Wilton, alla anklagelser.

Tingsrätten häktade honom ändå i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för de brott åklagaren radat upp. Rätten beslöt också om kvarstad av Rade Koturs egendom motsvarande tio miljoner kronor.

Rade Kotur kan därmed efterlysas internationellt. Om han kommer till Sverige kommer han att gripas och ställas inför domstol.

GP har tidigare skrivit om spelkungens maffialiknande affärsmetoder. I maj 2005 avslöjade GP och radioprogrammet Kaliber att Rade Kotur var den störste aktören på marknaden för illegala spelmaskiner i Sverige, en bransch som drog in hundratals svarta miljoner om året.

Sedan dess har Kotur i flera domar och förundersökningar kring gangsteruppgörelser i Sverige pekats ut som den som lejt mördare för att bli av med personer han ogillar.

ANNONS

I juli förra året vittnade en man under ed i Göteborgs tingsrätt om att Rade Kotur beställt det mord som misslyckades den 31 maj 2004. Skälet skulle ha varit att Kotur misstänkte att offret skjutit in i hans villa i Långedrag.

Den skjutne mannen sa själv att "Rade är tillräckligt rik och paranoid för att utföra en skjutning."

Ett annat vittne har berättat för polisen att Kotur hade en lista över vilka han ville ha dödade. Milan Sevo och Radovan stod på den och belöningen för den som dödade dem var satt till 100 000 euro vardera. Det var ett tiotal namn på listan och den inbördes ordningen ändrades ofta vartefter Rade Kotur fick tips om dem.

Rade Kotur

ANNONS