Sommarläger för unga forskare

Varför åka på fotbollsläger när man kan programmera robotar och experimentera med atomer?

ANNONS
|

Den här veckan har några av Göteborgs universitets laboratoriesalar tagits överav ett gäng 14-, 15- och 16-åringar. Organisationen Unga forskare håller sommarskola för ungdomar som är intresserade av naturvetenskap.

– Vi har fått testa på många saker. I går fick vi till exempel bygga egna kameror. Men det roligaste hittills har varit att programmera robotar, säger Tindra Järpfjord, 14 år.

– Man får lära sig massor här som man inte lär sig i skolan, säger 15-åriga labbkompisen Nadja Tisell.

Praktiska experiment

När GP hälsar på är de iklädda vita labbrockar, rejäla skyddsglasögon och tjocka handskar.

Nadja Tisell säger att hon nog kommer att jobba med något naturvetenskapligt när hon blir vuxen. Kanske som farmaceut. Hon häller över en illgrön vätska i ett provrör.

ANNONS

– Det är vanliga blad som vi har plockat här utanför, mortlat sönder och blandat med olika kemikalier för att få ut klorofyllet, förklarar hon.

De håller på med ett experiment som handlar om fluorescens, det fenomen som gör att vissa ämnen absorberar energi och ser självlysande ut när de utsätts för kraftigt ljus.

Till viss förvåning för eleverna visar det sig att den gröna klorofyllvätskan lyser rött när handledaren Robin Lundström lyser på den med en UV-lampa.

Sponsras av företag

Sommarskolornapågår i sammanlagt tre veckor och sponsras av olika företag. Just den här veckan finansieras av polyetentillverkaren Borealis i Stenungsund och har temat "fantastiska upptäckter". De kommande två veckorna är det Astra Zeneca som står för fiolerna.

– Det finns så himla många sommarläger för ungdomar som är gillar sport, teater och sådant. Men det finns också många som är intresserade av naturvetenskap. Detta är ett sätt att göra något kul för dem i labb som är betydligt bättre än vad som finns på högstadieskolorna, säger Amanda Raud, koordinator för sommarforskarskolan.

Studenter som lärare

Handledarna är studenter från naturvetenskapliga högskolor. Robin Lundström pluggar vanligtvis kemi för förnyelsebar energi i Uppsala.

– För mig är det här en chans att få labba på sommaren och lära ut det jag tycker är roligt. Vår förhoppning är att de som kommer hit ska bli lika intresserade av vetenskap som vi är, säger han.

ANNONS
ANNONS