Arkivbild. Maj månad har hittills varit ovanligt varm.
Arkivbild. Maj månad har hittills varit ovanligt varm. Bild: Adam Ihse / TT

Solen stannar över Göteborg – men det blir blåsigt

Det varma försommarvädret stannar kvar i Göteborg även i veckan, men ett lågtryck från kontinenten smyger sig på och bidrar till blåst.

ANNONS
|

Oavsett om man snörade på sig löparskorna eller inte i helgen så har det nog inte undgått någon att Göteborg badade i sol. Och solen kommer fortsätta att skina på Poseidons fisk och Paddans passagerare.

– Det blir fortsatt varmt, fortsatt högtrycksbetonat. Så vi kommer se en hel del sol, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Veckan inleds alltså med regelrätt sommarväder. Men det gäller att trycka ner solhatten rejält över hjässan. Från kontinenten pressar nämligen ett lågtryck på.

– Det gör att vi får lite blåsigare väder. Det kommer vara friska vindbyar alla dagar, säger Emma Härenstam.

Torrt i skog och mark

Som blåsigast blir det på onsdagen. Hur helgvädret blir är svårare att sia om, eftersom lågtrycket har en osäker bana.

ANNONS

– Det ser ut att bli fortsatt varmt, men mer ostadigt. Det skulle kunna röra sig om regn som rör sig in, men detaljerna är fortfarande osäkra, säger Emma Härenstam.

Maj har varit hittills varit varmare än normalt, i alla fall om man jämför med perioden 1991–2020. Särskilt mycket regn har det däremot inte blivit, vilket gör att det är torrt i marken.

– Det bidrar till att vi har stor, eller mycket stor, skogsbrandrisk i området. Man ska också ha med sig att en brand sprids väldigt fort om det är blåsigt, som det ska vara nu under veckan, säger Emma Härenstam.

LÄS MER:SMHI: Varmt och torrt Göteborgsvarv

LÄS MER:Norges rädsla inför 17 maj: För varmt

ANNONS