Socialdemokraternas vallöfte: att bygga bort bostadsbristen

Socialdemokraterna i Göteborg lovar att bygga bort bostadsbristen. Om de får behålla makten ska 60 000 bostäder byggas fram till 2028.

ANNONS
|

På måndagen presenterade Socialdemokraterna sitt första lokala vallöfte inför höstens val: 60 000 nya bostäder ska färdigställas i Göteborg under de kommande tio åren.

– Vi måste öka ambitionsnivån. Och vi måste bygga ihop staden. Även om det redan nu byggs mer än på länge så är det inte tillräckligt, säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

Hon säger att det är ett ambitiöst och utmanande, men rimligt och absolut nödvändigt mål.

– Vi behöver se till att göteborgarna och de som vill flytta hit har någonstans att bo.

Ska bygga för vanligt folk

Anna Johansson betonar också att man måste bygga bostäder som människor med vanliga inkomster har råd att bo i.

ANNONS

– Det som byggts under några år har varit mest för människor med feta plånböcker. Vi ska förstås bygga för dem också, men det räcker inte.

Under den förra mandatperioden hade Socialdemokraterna som mål att bygga 10 000 bostäder, alltså 2 500 årligen. Det lyckades man aldrig med och under den här mandatperioden har man mer talat i termer av hur många bostäder man ska ta fram detaljplaner för.

Och även om byggtakten skruvats upp och de rödgröna ofta talar om att det byggs mer än det gjort på 40 år – så är det mycket, mycket långt de 6 000 bostäder om året som vallöftet kräver.

Att man ändå gör ut med ett så högt löfte handlar om att det är så behovet ser ut, säger Anna Johansson.

Kräver S-regering för att lyckas

– Vi kan inte sätta ett lägre mål än vad vi ser att behovet är. Den som tycker något annat får gärna förklara vad som är ett lagom högt mål – hur mycket mindre än behovet ska det vara?

För att målet ska kunna infrias krävs en S-lett regering och en statlig bostadspolitik samt en bättre samordning inom staden.

– Men att sätta målet så här högt skickar också en tydlig signal till marknaden och inåt i våra organisationer att det här är prioriterat. Vi har också en del att lära av det arbete vi gjort med Bostad 2021, där vi jobbat närmare byggherrarna.

ANNONS

De senaste årens byggandet i Göteborg har mest handlat om att förtäta centrala och halvcentrala delar av staden. Socialdemokraterna menar att man nu också måste bygga mer i ytterområden.

Kraven på allmännyttan, som i dag har ett byggmål på 1 400 bostäder om året, kommer också att skärpas betydligt. För att finansiera en ökad byggtakt kan det bli aktuellt att sälja delar av dagens bestånd.

ANNONS