Snösnoppen sprids över världen

Just när vi trodde att den var borta för alltid har den börjat leva sitt egna liv utanför Sveriges gränser – och blivit upphöjd till kulturikon i sin egen stad.

ANNONS
|

Det började med att Åke Lindgren tog en bild från sitt lägenhetsfönster vid Grönsakstorget på den gigantiska snopp som något ritat i snön och som kommunens personal gick bet på att sudda ut. Han skickade bilden till GP som rapporterade om händelsen.

Läs också:Snopp i snön för mycket för kommunen

Dagen efter tog en saneringsfirma saken i egna händer och suddade ut snösnoppen som redan hade blivit något av en vintrig turistattraktion.

Se filmen:Här suddas snoppen bort

Där kunde man tro att historien skulle ta slut.

Men den muntra historien om snoppen i snön i Vallgraven i Göteborg hade hunnit spridas som en löpeld på Facebook. Historien snappades, efter GP:s text, upp av flera svenska medier och har nu även fått spridning utomlands. I kväll ligger en artikel om snösnoppen som den sjätte mest lästa på den engelska tidningen The Independents nättidning. Där citeras också Anneli Hulthéns tweet på Twitter där hon skrev: "Det går inte att kommentera vettigt. Eller i klarspråk; vem bryr sig".

ANNONS

Här hemma i Göteborg vill nu närmare tusen personer ha snösnoppen tillbaka. Presentationen för Facebooksidan Återställ snökuken lyder:

"Den här sidan är till för oss som vill återställa den göteborgska kulturikonen snökuken till dess svunna prakt. 18/1 2016, vi glömmer aldrig!"

T-shirtar går att beställa med bild och text om snösnoppen och i morgon uppmanas alla att "lägga blommor vid platsen där den ursprungliga snökuken togs ifrån oss!" Och ute faller snön. Fortsättning lär följa.

GP vill gärna komma i kontakt med snösnoppens skapare. Mejla gärna reportern.

ANNONS