Bilden är tagen av en läsare som skulle till Brasilien på ett jobbmöte – nu får han spendera natten på hotell och åka hem igen. Bild: Läsarbild
Bilden är tagen av en läsare som skulle till Brasilien på ett jobbmöte – nu får han spendera natten på hotell och åka hem igen. Bild: Läsarbild

Snökaos på Landvetter – all trafik stängdes av

Det snöar rejält på många håll i Västsverige – inte minst vid Landvetter flygplats. Där var ovädret så illa att flera flyg fick ställas in. Minst tre flygplan som skulle landa på Landvetter fick vända i luften. – All trafik är avstängd, vi har stängt av vägbanan, sade Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia.

ANNONS

Enligt en anställd på Landvetter flygplats tilltog snöovädret såpass mycket i styrka under söndagskvällen att man blev tvungen att ställa in flera flyg, och många blev kraftigt försenade.

– Det är ett kraftigt snöfall så man har tvingats stänga banan. Ingen kan landa för man måste få fram bromsväg,bekräftade Billy Josefson, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket för GP vid klockan 19.

Alternativ upp till kapten

Landvetter meddelade att man trodde att flygtrafiken kunde öppnas igen vid 20-tiden.

– Det kommer ta minst en timme, bedömer man nu. Då tror vi att man kan börja släppa på trafik. Ingen kan landa eller lyfta nu. Alla plan som är i luften och var planerade att landa får gåtill sina alternativ och landar där, fortsatte Billy Josefson.

ANNONS

Vilka är alternativen?

– Det är upp till varje flygbolag och kapten att planera alternativ. Malmö är ett alternativ, men det är enskilda beslut. Om man åker från Köpenhamn kan det bli att man åker tillbaka och landar där eller att man får åka till Stockholm.

Flygplan fick vända om

Åsa Öhman på Swedavia förklarar att snöfallet var såpass kraftigt att personal på Landvetter inte hann sopa undan snön innan ett nytt lager hann lägga sig. Totalt berörs ett 20-tal avgångar och passagerarna får sitta och vänta tills situationen lättar, meddelar TT.

–Vi har haft tre plan som har fått landa på andra flygpatser. Ett från Teneriffa har fått landa i Köpenhamn, de andra kommer ifrån Arlanda och Köpenhamn och de väljer att åka tillbaka till Arlanda och Köpenhamn, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia.

Problem på kontinenten

Men det är inte bara i Göteborg som snöovädret orsakar flygproblem.

–Det vi ser är att rätt många flighter från Tyskland, Amsterdam, London och Birmingham är inställda allihop. Ingen kan flyga hit, och det finns inga flygmaskiner här som kan flyga hem dem, så resenärerna blir kvar där helt enkelt, säger Åsa Öhman.

Vid 20-tiden under söndagskvällen meddelade Swedavia att ovädret hade lättat en aning, och att man var i färd med att landa med ett flygplan.

ANNONS

– Jag pratade med dem precis och man hade en flight från Tyskland på ingång nu precis, och ytterligare en som skulle flyga in. Det blir i liten skala först, och sedan att man kommer att släppa på mer och mer.

Är ni underbemannade?

– Nej, det finns en jättebra beredskap. Det var den här timmen det föll för fort. Men nu har vi full beredskap. Det har varit stora problem nere på kontinenten, på platser där man inte har samma beredskap har man ännu större problem än vad vi har här, säger Åsa Öhman.

Snöröjning

Åsa Öhman förklarar att man nu kommer att skicka iväg ett antal flygplan, röja vägbanan, skicka ytterligare ett antal flygplan, röja vägbanan igen och så vidare. Under timmen mellan 19 och 20 på lördagen snöade det för mycket.

– När det kommer sådana mängder som det var nu så hinner man inte röja undan och ta de bromsvärden man behöver ta innan det kommer mer snö igen. Nu snöar det inte lika kraftigt, så nu hinner man. Men det är fortfarande snöröjning mellan avgångarna. Det är därför det blir sådana här förseningar, säger Åsa Öhman.

Åsa Öhman berättar att man får räkna med förseningar om man har tänkt flyga från Landvetter under söndagsskvällen.

ANNONS

–Det är ett antal flyg som har väntat och som nu ska åka iväg. Vi ska förhoppningsvis få iväg dem allihop under kvällen.

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP

Via mejl:webbred@gp.se

Telefon:031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

ANNONS