Snart kan sena krognätter vara tillbaka i Göteborg

Snart kan det bli fritt fram att vara på krogen till klockan fem på morgon igen, både fredag och lördag. GP kan berätta att det nu finns en politisk majoritet för att riva upp beslutet från 2012 om att stänga tidigare.

ANNONS
|

Frågan om krogtider blev åter aktuell i våras när Liberalerna lämnade en motion om att tillåta krogar att ha öppet till klockan 05 veckans alla dagar. På onsdagen kommer frågan upp i social resursnämnd, som ska lämna sin åsikt i frågan. GP kan nu berätta att Socialdemokraterna, som var med och drev igenom beslutet om de hårdare krogtiderna för fem år sedan, nu har svängt. Marina Johansson (S) är ordförande i social resursnämnd.

– Det avgörande är att polisen inte har några synpunkter på detta. När vi tog beslutet 2012 var det en väldigt stor diskussion och då hade polisen en annan hållning. Nu har de inga synpunkter och då menar vi att det är rimligt att ha öppet till fem på fredagar, säger hon.

ANNONS

Men att öppna för att stänga senare innebär att man går emot den bedömning som social resursförvaltnings tjänstemän gör, som bland annat menar att ökad tillänglighet leder till ökad konsumtion och fler alkoholskador.

Staden bättre rustad för nattsudd

"Förvaltningens uppfattning är att det inte finns någon större efterfrågan hos tillståndshavarna med en senare serveringstid. (...) Förvaltningen anser därutöver att kopplingen mellan serveringstider och svartklubbar är ogrundad."

Enligt Marina Johansson är staden bättre rustad i dag när det gäller nattsuddandet. Om reglerna ändras ska de också utvärderas efter två år.

– Vi ser att det nu har gått ett antal år och vi har steppat upp i trygghetsfrågorna. Det här är en rimlig och balanserad väg att gå. Vi vill också göra det här för att utveckla staden som turistmål, evenemangsstad och främja kvällsekonomin, säger hon.

Kan bli verklighet 2018

Däremot är Socialdemokraterna inte villiga att gå Liberalerna till mötes fullt ut och tillåta krogarna att ha öppet till fem varje dag. Enligt Helene Odenjung (L), som står bakom motionen, spelar det mindre roll.

– Det var egentligen inte mitt mål att ha öppet varje dag. När det gäller att ha öppet till fem sju dagar i veckan så tror jag inte det är så attraktivt för så många krogar. Motionen var mer kopplad till en principiell inställning att det är märkligt att stänga klockan tre på fredag och fem på lördagar. Om vi har ambitionen att Göteborg ska vara en modern storstad så är det inte upp till kommunen att bestämma när festen ska sluta.

ANNONS

Frågan lär komma upp i kommunstyrelsen efter årsskiftet och ska sedan även till kommunfullmäktige. Ändringen kan sedan bli verklighet någon gång under våren eller sommaren 2018.

"Bättre att det finns seriös verksamhet"

Även polisen i Göteborg har fått tycka till om öppettiderna. Förutom att de skriver att de inte har någon åsikt i frågan menar även polisen att man inte kan se någon koppling mellan att stänga tidigare och fler svartklubbar. Just att svartklubbarna har ökat framhåller Helene Odenjung som en anledning till att ändra reglerna.

– Jag vet andra som säger att det finns svartklubbar. Då är det bättre att det finns en seriös verksamhet som regleras och där människor betalar skatt och gör rätt för sig.

Att ändra beslutet om krogtiderna välkomnas också av Moderaternas biträdande kommunalråd Hampus Magnusson. Han var engagerad i frågan även för fem år sedan och menar att beslutet var ett "rödgrönt prestigeprojekt".

– Det är skönt att se att verkligheten har hunnit ikapp och att man släpper de ideologiska skygglapparna och ser till vad som är bäst för Göteborg. Det blev ju en närmast patetisk diskussion om att det var farligt att vara ute i två timmar extra och sen landa i att det är farligt att vara ut på fredagar men inte lördagar. Det är väl det som man nu har insett.

ANNONS
ANNONS