Så ska polishuset på Exportgatan se ut.
Så ska polishuset på Exportgatan se ut. Bild: Arkitektbyrån Design

Snabbspår för Hisingens nya polishus

På Exportgatan ska Hisingens nya polishus ligga. Förhoppningsvis kan bygget komma igång redan i sommar. Men det har varit en lång resa, menar polisområdeschefen Erik Nord.
– Vi har i ganska många år suttit i undermåliga lokaler vid Vågmästareplatsen.

ANNONS

Ett nytt polishus i fyra våningar där 250 personer ska arbeta ska stå klart för inflyttning redan 2024. Det behövs av flera anledningar, menar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg. I över tio år har polisen sett sig om efter nya lokaler för att ersätta polishuset vid Vågmästareplatsen.

– Det har varit en lång resa. Vi planerar för en stor tillväxt med många fler poliser i lokalpolisområdena. Så polishuset på Exportgatan dimensioneras för att rymma både de nya poliserna och de befintliga. Syftet är att samlokalisera utredningsverksamhet, ingripandeverksamhet och områdespolisverksamhet under samma tak, säger han.

Platsen, som för många år sedan var GP:s gamla tryckeri, har valts på grund av närheten till E6:an. Men när huset byggs kommer även busshållplatsen Balamundi flyttas närmare huset och en ny gångväg byggas för att öka tillgängligheten till platsen, även för den som inte åker bil.

ANNONS

Parallell process

Nu har byggnadsnämnden tillstyrkt detaljplanen. För att skynda på processen arbetar stadsbyggnadskontoret med så kallade parallella processer. Det innebär att samtidigt som tjänstemännen arbetat med detaljplanen har byggherren kunnat projektera inför bygget.

Dessutom har bygglovet förberetts och kommer lämnas in redan i den här månaden, trots att detaljplanen inte kan antas förrän även kommunfullmäktige fått säga sitt i frågan. Det förväntas ske i april i år.

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.
Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg. Bild: Olof Ohlsson

– Det är jättelånga processer och vi gör så bara för att både vi och kommunen är angelägna om att få ändamålsenliga lokaler för polisen nu när tillökningen kommer, säger Erik Nord.

Polishuset ska omges med en mur som kläs med växter som murgröna och klätterhortensia, enligt stadsbyggnadskontorets handlingar. Källarvåningen blir garage för polisens fordon.

Gården följer med

När polisen flyttar in i det nya polishuset lämnar de också Vågmästareplatsens lokaler. Men inspiration från det gamla polishuset följer med. Den atriumgård som finns där var mycket uppskattad av polisen och kommer att få en motsvarighet även i det nya polishuset, med en halvöppen gård i söderläge.

– Polisen upplevde att de ville ha något liknande och därför är det roligt att arkitekten kunde möta det på ett så finurligt sätt.

Tidigare har Erik Nord också försökt att förmå kommunen att skapa en ny tillnyktringsenhet och föreslagit att den skulle kunna placeras några hundra meter från det nya polishuset, där polisen har lokaler för bland annat beslagtagna fordon. Men det verkar inte bli verklighet.

ANNONS

– Det spåret ser ut att vara stängt av olika skäl. Men vi letar fortfarande efter en möjlig lösning för att och att kommunen och regionen skulle kunna driva det på något sätt, säger han.

LÄS MER:Polischefen Erik Nord vill ha ny tillnyktringsenhet

LÄS MER:Här ska Hisingens nya polishus byggas

LÄS MER:Polishuset kan växa när personalen ökar

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS