Smygkika på filmen från 1600-talets Göteborg

ANNONS
|

Filmen kommer premiärvisas på Göteborgs stadsmuseeums nya utställning "Göteborgs födelse" som öppnar 11 mars. Den virtuella rundturen görs i ett samarbete mellan Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stadsmuseeum, Visual Arena vid Lindholmen Science Park och stadens jubileumsorganisation "Göteborg 2021".

–Vi har sett ett jättestort intresse kring Göteborgs historia inför 400-års jubilieumet. Det här är ett nytt sätt att visa det gamla Göteborg med ny teknik, sägerJohanna Frejme, kommunikationsansvarig för Göteborg 2021.

Tanken är att det även ska göras filmer där modeller av 1700- och 1800-talets Göteborg byggs upp.

Samma teknik som Hollywood

Filmen om 1600-talets Göteborg är en genomflygning av staden med musik i bakgrunden och platsetiketter, så att man ser var man befinner sig. Även om staden var långt ifrån lika stor för 400 år sedan går att det att känna igen flera bekanta platser.

ANNONS

– Man ser bland annat Gustaf Adolfs torg, Stora hamnkanalen och Brunnsparken, som på den tiden hette Järnvågen.

Snart kommer filmen göras i 360 grader och ska på sikt kunna visas i VR, det vill säga "virtual reality". Tekniken är gjorde för att det i framtiden ska vara möjligt att gå runt i den virtuella miljön.

– En av killarna som gjorde Hollywoodfilmen "Indepedence Day 2" har hjälpt oss. Det här bygger på samma teknik som användes i den filmen.

Samma teknik används även av Stadsbyggnadskontoret i stadsutvecklingsarbetet, bland annat inom Älvstaden.

Exklusiv visning på museet

Efter premiären den 11 mars kommer filmen bara kunna ses på Stadsmuseets utställning. Hur länge den bara syns där är inte bestämt.

Den fullständiga versionen av filmen kommer vara cirka fem minuter lång.

ANNONS