Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild.
Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild. Bild: Pedersen

SMHI varnar för plötslig ishalka på västkusten

Tidigare under veckan varnade SMHI för ishalka i Västra Götaland och Svealand – en varning som åter blir aktuell under natten mot fredag.
– Vi har en varning utfärdad som gäller hela Västkusten, från Halland och vidare upp mot Bohuslänskusten, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

ANNONS
|

Under veckan har det varit strålande sol och bitande kallt i Göteborgsområdet. Under natten kommer dock det klara vädret att ersättas av ökande molnighet och regn- och snöfall.

– Det har varit väldigt fint väder i dag (torsdag), men nu flyttar högtrycksryggen på sig och ett nederbördsområde närmar sig. Molnigheten börjar under natten och följs sedan av nederbörd, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Regn och blötsnö kommer att falla under natten längs med hela Västsverige, men besvärligast blir det vid kuststäderna.

LÄS MER:Stor olycksrisk när kraftigt snöfall drar in

Plötslig ishalka

– Just närmast kusten kommer det vara regn till en början, och i och med att det varit kallt och vägytan är nere på minussidan så har vi utfärdat en varning om plötslig ishalka, säger Anna Belking.

ANNONS

Varningen innefattar att regnet kommer falla på frusna vägbanor och därför kommer leda till plötslig ishalka och ge ett besvärligt väglag. En konsekvens av halkan kan därför bli att trafiken kommer gå långsammare och att det kommer vara begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.

LÄS MER:Plötslig halka kan ställa till det för ortopedmottagningen

Det finns även risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar som en följd av det besvärliga väglaget som kommer i samband med halkan.

Inåt landet kommer det falla mer blötsnö än regn, och därför inte leda till samma ishalka, men vädret kan ändå orsaka bekymmer för trafiken även där.

– Det kan på sina håll bli stökigt av den anledningen, men det uppfyller inte våra varningskriterier i nuläget, säger Anna Belking.

Polisen har vid tidigare varningar om ishalka uppmanat bilister till att vara ute i god tid och ta det försiktigt på vägarna, för att förebygga så många trafikolyckor som möjligt.

ANNONS