Skyddsstopp på livsviktig avdelning – efter larmen om övertid på Sahlgrenska

Sjukskrivningarna har ökat och övertiden fortsatt skena bland röntgensjuksköterskorna på Sahlgrenska. Det menar Vårdförbundet, som på torsdagen hotade med att stoppa arbetet på en av de livsviktiga interventionsavdelningarna.
Stoppet hävdes av Arbetsmiljöverket, men Sahlgrenska menar att man nu ska intensifiera sina åtgärder.
– Vi tar detta på allra största allvar, säger Sophie Lindgren, verksamhetschef på SU.

ANNONS
|

Deras avdelning finns till för att ta hand om patienter med akuta tillstånd, som magblödningar som måste stoppas eller cirkulationsstörningar i ben och armar. Men under en lång tid har bristen på kollegor gjort att röntgensjuksköterskornas övertidsuttag skenat.

GP har tidigare skrivit om situationen på intervention på Sahlgrenska, bland annat då Arbetsmiljöverket krävt sjukhuset på miljonbelopp för att personalen arbetat tusentals timmar mer övertid än vad lagen tillåter.

”Förödande och fara för liv”

Situationen har trots larmen och kritiken inte förbättrats, utan snarare försämrats ytterligare, menar fackförbundet Vårdförbundet.

På onsdagseftermiddagen begärdes därför ett så kallat skyddsombudsstopp. Det innebar att personalen som arbetar med så kallad buk- och kärlintervention inte skulle få arbeta beredskapspass från och med klockan 16 på torsdagen.

ANNONS
”Fortsätter man arbeta så mycket som de gör är vi oroliga att fler blir sjukskrivna”, säger Susanne Reuterberg, Vårdförbundet.
”Fortsätter man arbeta så mycket som de gör är vi oroliga att fler blir sjukskrivna”, säger Susanne Reuterberg, Vårdförbundet. Bild: Branka Djukanovic Svensson

– Fler har blivit sjukskrivna och man måste värna personalen för att inte fler ska bli det. De är helt utarbetade, sade Susanne Reuterberg, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Hur ser du på konsekvenserna ett skyddsstopp skulle få för patienter?

– Det är förödande och fara för liv där också. Men patientsäkerhetslagen och arbetsmiljölagen är lika starka, och som skyddsombud ska vi värna personalen. Vi är sjuksköterskor allihop och förstår absolut att det är allvarligt, så det är inget vi tar lätt på, men om vi inte värnar personalen har vi snart inga kvar och då står vi där ändå.

Arbetar övertid på nätter och helger

De anställda på avdelningen arbetar i grunden dagtid, men de har också beredskap på kvällar, nätter och helger utöver sin schemalagda arbetstid. När de kallas in ska de inställa sig inom 30 minuter för övertidsarbete.

Det har beskrivits som vanligt att personalen blir inkallad till jobbet under beredskap, för att ta hand om patienter som kommer till Sahlgrenska med akuta tillstånd. För att kunna minska övertiden ville facket alltså sätta stopp för det.

Under torsdagen hölls möten med Arbetsmiljöverket. Omkring en halvtimme efter att skyddsstoppet trädde i kraft hävdes det.

– Det var ingen omedelbar fara för liv och hälsa, ansåg Arbetsmiljöverket. Men de såg ändå allvarligt på det, säger Susanne Reuterberg.

ANNONS

Ska skynda på åtgärder

Sophie Lindgren, verksamhetschef för Hybrid och intervention på Sahlgrenska, betonade inför beslutet att de skulle säkerställa så att patienter i behov av akut vård skulle få den – även om skyddsstoppet kvarstod. Nu tillåts dock alltså arbetsgivaren att fortsatt kalla in den ordinarie personalen på beredskap.

– Men vi fortsätter med våra åtgärdsplaner som vi har för att begränsa övertidsarbetet. Vi använder det här som ett tillfälle att snabba på vårt arbete ytterligare, säger Sophie Lindgren.

Facket hade en oro för att fler ska bli sjukskrivna, ser du en risk att det blir så?

– Om vi inte lyckas med att få till åtgärder för att få ner övertiden. Men vi har en plan där vi har bemanningssköterskor på plats, tar in timanställda och har också en kontakt med regionen om sjuksköterskor som kommer från andra sjukhus till oss. Vi tänker att vi kan utvidga alla de här åtgärderna för att underlätta för de nuvarande ordinarie medarbetarna.

Verksamhetschefen Sophie Lindgren säger att man nu intensifierar åtgärderna ytterligare, för att förbättra arbetssituationen för de anställda: ”Vi lägger på ett extra kol.”
Verksamhetschefen Sophie Lindgren säger att man nu intensifierar åtgärderna ytterligare, för att förbättra arbetssituationen för de anställda: ”Vi lägger på ett extra kol.” Bild: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Krävde att SU ska följa arbetstidslagen

I samband med skyddsstoppet krävde Vårdförbundet att de anställda ska få ut sin lagliga rätt till dygns- och veckovila. Facket krävde också att Sahlgrenska ser till att den sammanlagda arbetstiden och övertidsuttaget begränsas, så att arbetsgivaren följer arbetstidslagen.

Är kraven som Vårdförbundet hade i sig orimliga?

ANNONS

– Absolut inte. Det jobbar vi med redan och kommer fortsätta jobba med, med mer hälsosamma scheman för att få en ljusning, säger Sophie Lindgren.

Susanne Reuterberg på Vårdförbundet hoppas att skyddsstoppet, trots att det hävdes, påverkar så att de anställda snart får se resultat av sjukhusets åtgärder.

– Arbetsgivaren behöver jobba vitt och brett, och andra sjukhus måste kanske hjälpa Sahlgrenska med uppdraget eftersom det är så stort.

Arbetsmiljöverket har avböjt att kommentera ärendet under torsdagskvällen.

LÄS MER:Röntgensjuksköterskor på Sahlgrenska tvingades arbeta 600 timmar övertid

LÄS MER:Sahlgrenska krävs på miljonbelopp för olaglig övertid

LÄS MER:Strokeläkaren Alexandros har ditt liv i sina händer

ANNONS