Skräpigt efter Håkan-helgen

Både under söndagen och måndagen vaknade Göteborg upp till skräpiga parker och offentliga ytor. Stadens baksmälla efter Håkanspelningarna drabbar nu nationaldagsfirarna.

ANNONS
|

18-åriga Tovalisa Dunker bori Göteborg och brukar ofta ta promenader i Slottskogen och gjorde så även under söndagskvällen. Hon tänkte att det kanske skulle vara extra trevlig stämning och mycket folk på grund av Håkankonserterna och det fina vädret, men synen hon slogs av när hon kom dit var något helt annat.

–Jag har bott nära Slottskogen hela mitt liv och kan uppriktigt säga att jag aldrig sett det så smutsigt och nedskräpat. Jag blev genuintledsen när jag gick dit igår kväll och såg att gräsmattan borta vid Linnéplatsen och framför Björngårdsvillan var helt prickiga med skräp, berättar Tovalisa.

ANNONS

Men inte nog med det. Utöver skräp hittade hon diverseföremål som är direkt farliga, främst för barn och djur.

–Jag gick runt och hittade knivar, massa glasflaskor, kvarlämnade kylklampar, plastpåsar, pizzakartonger, engångsgrillar, you name it. Det verkade som att folk bara rest sig upp och gått därifrån, fullständigt obrydda av hur mycket skräp dom lämnat kvar, noterade Tovalisa.

Det som chockade henne mest var att det stod i princip tomma papperskorgar några meter därifrån. Synen var bedrövande, menar Tovalisa Dunker.

–Det gör mig så otroligt ledsen när folk behandlar naturen med så lite respekt. Varför då inte bara gå dom där extra två metrarna för att slänga sin vinflaska?

Hon menar dessutom att det gör nationaldagsfirandet trist för alla som tänkt vara i Slottsskogen. Flera aktiviteter är planerade i parken idag, bland annat dansuppvisningar ochGöteborgs Stads medborgarskapsceremoni.

–Nu kommer det inte gå att sitta där under nationaldagen, på grund av att det helt enkelt inte finns plats bland allt skräp. Man förstör för sig själv och för andra helt enkelt, avslutar Tovalisa Dunker.

Göteborgs-Posten fick larm om hur skräpigt det var i parker och på Avenyn redan på söndagsmorgonen. Flera läsare hörde då av sig och klagade, och av allt att döma blev det bara värre under söndagskvällen.

ANNONS
ANNONS