Skottlossning i Frölunda - två döda

ANNONS

Strax innan halv nio på måndagskvällen fick polisen in larm om en skottlossning i Frölunda. Drygt en timme senare, vid halv tio, bekräftade polisen att två personer avlidit.

–Båda de män som anträffats på platsen avlidit av de skador som de fått i samband med skottlossningen, sa polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

På tisdagen bekräftar polisen att mordoffren är bröder. Det rör sig om två män, en 16-åring och en 20-åring. De flyttade till Frölunda med sin familj för några år sedan.

Ingen av dem är, enligt tingsrättens register, dömd för något brott.

Den äldre av bröderna var nära bekant med en ung man som sköts till döds på Grevegårdsvägen i Tynnered i augusti 2013.

ANNONS

LÄS MER:Hermansson: "Jag blir uppriktigt förbannad"

Kaos på plats

Enligt ett ögonvittne som GP har talat med ska det ha varit kaos på platsen, där många människor samlades strax efter dådet.

– Personer gråter och skriker på innergården. Hela gården och parkeringen är avspärrad. Fyra ambulanser och tio polisbilar är på plats, sa vittnet till GP på måndagskvällen.

LÄS OCKSÅ: Barnfamiljen i skräck: "Vi hukade oss instinktivt"

En boende i området berättade att hon är skakad av händelsen.

– Det känns väldigt obehagligt, det är klart att man inte känner sig trygg när något sådant här händer i området där man bor, att två personer blir dödade, sa grannen.

Hörde ett tiotal smällar

En granne som bor i området berättade att hen satt i sitt vardagsrum när hen plötsligt hörde mellan 10-13 smällar.

– Jag såg inte själva skottlossningen, men jag hörde smällarna och sedan hörde jag hur ett fordon åkte iväg. Jag såg det inte men det lät som en moped eller en vespa, säger grannen.

Grannen berättade att hen såg hur ambulansen körde iväg en av männen efter att återupplivningsförsök inletts på platsen, något som polisen bekräftade.

– Vi anträffade en avliden person på platsen och en person fördes till sjukhus, sa Stefan Gustafsson, sent på måndagskvällen.

ANNONS

Under kvällen och natten har ett intensivt arbete pågått med att säkra eventuella spår efter dådet.

– Det vi har gjort nu är en teknisk undersökning. Dessutom har vi genomfört dörrknackning. Och naturligtvis har vi gjort en del fynd på brottsplatsen, men vad det skulle kunna vara vill vi i nuläget inte gå ut med. Vi har också haft trygghetsskapande närvaro i området, vilket vi också kommer att fortsätta ha under tisdagen, säger Tomas Fuxborg.

Moped hittad

Enligt polisen ska två personerha lämnat platsen på en silverfärgad moped i samband med händelsen.

– Det är en av vittnesuppgifterna som vi har fått in efter gårdagens händelser. Vi är väldigt intresserade av alla uppgifter gällande personerna på mopeden. Det kan ju hända att de är inblandade i mordet. Eller så kan det hända att personerna blev rädda och flydde från platsen på grund av det. Just nu söker vi efter personer som kan ha sett själva skottlossningen. Vi är också väldigt intresserade av personer som kan ha insyn i ärendet, om det finns någon som vet vem gärningsmannen kan vara, sa Tomas Fuxborg på kvällen.

På tisdagsmorgonen finns det fortfarande ingen gripen efter nattens händelser.

En moped som kan ha kopplingar till dådet, har under natten hitatts. Mopeden var vid fyndtillfället satt i brand. Platsen där mopeden hittades är avspärrad, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

Förundersökning har startats - "särskild händelse"

En förundersökning gällande mord i två fall har upprättats och polisen rubricerar skottlossningen som en "särskild händelse".

–Det gör att vi kan använda i stort sett alla resurser vi har om så skulle behövas. Det är en ganska stor insats, sa Stefan Gustafsson.

På tisdagsmorgonen har inga beslut tagits om att kalla in förstärkning från polisen i övriga landet.

– Om vi skulle märka att våra resurser inte räcker till, kan det hända att vi kallar in förstärkning, säger Tomas Fuxborg.

Svåra väderförhållanden försvårade utredningen

Under natten har polisen arbetat med att sammanställa vittnesuppgifter och annan fakta för att få en bild av vad som hänt. Huruvida gårdagskvällens dubbelmord har ett samband med skottlossningen i Lövgärdet under söndagen, vill polisen inte spekulera i.

– Det är alldeles för tidigt att dra några vidare slutsatser gällande kopplingar till andra konflikter. Utredningen är just nu i insamlingsfasen. Det finns naturligtvis ett motiv, men vad det skulle kunna vara är inte fastställt. Vi utesluter däremot inte att händelsen kan kopplas ihop med tidigare utredningar, säger Tomas Fuxborg.

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP!

Via mejl: webbred@gp.se

Telefon: 031-17 20 10

SMS/MMS: 720 10

ANNONS