Skickade borttappat pass till fel person

ANNONS
|

Passet låg på marken på Hedens parkering. Pernilla Wessberg tog med det till polishuset på Skånegatan, men hänvisades till Stampgatan. Dit hade hon inte tid att gå, utan skickade passet, tillsammans med sina kontaktuppgifter, med posten.

– En vecka senare, dagen innan midsommar, fick jag ett brev från polisen med passet i, tillsammans med ett protokoll om att det var upphittat och vem det tillhörde och så vidare. Det kändes jättekonstigt, så ska det väl inte gå till?

Det ska det verkligen inte. På polisens hittegodsavdelning på Stampgatan ska alla pass skickas direkt vidare till passcentralen – de får inte ens skickas hem till personen som passet tillhör. På passcentralen skickar man aldrig ut pass som man inte gjort hål i, och speciellt inte hem till någon annan än rätt person.

ANNONS

– Jag ser här att passets ägare har spärrat det och beställt ett nytt. Om han får hem sitt spärrade pass oförstört hade han haft tillgång till två fungerande pass. Det får man inte ha, säger en medarbetare på passcentralen i Göteborg.

Om ett pass inte har åkt genom hålslagen kan det fortfarande användas, även om det är spärrat. Man kan till och med resa med passet – polisen i andra länder ser inte om ett pass är spärrat eller inte.

– Någon som liknar passets ägare hade kunnat använda det utan problem. Här har det begåtts ett fel.

Pernilla Wessberg, som hittade passet och sedan fick hem det på posten, tog själv kontakt med passets ägare. Det visade sig att han kontaktat polisen själv men fått höra att de inte fått in hans pass. Han blev glad och tacksam när Pernilla Wessberg ringde, och bad henne skicka passet på posten. Det hade hon också gjort om inte GP pratat med passcentralen, som säger att det är mycket viktigt att de får in det spärrade passet snarast möjligt så de kan förstöra det.

– Jag ska lämna in passet i morgon, så får de fortsätta reda ut vad det är som gått fel. Man hör så mycket om folk som får sina identiteter kapade och utnyttjade. Detta hade ju lätt kunnat bli en sådan situation, säger Pernilla Wessberg.

ANNONS

Det är fortfarande oklart hur situationen uppstått. Passcentralen hävdar att de aldrig tagit emot passet till att börja med, utan hänvisar till att felet måste ha begåtts på någon annan avdelning hos polisen.

ANNONS