Patrik Jonasson är modell och stamkund på The Sharper of Sweden i Göteborg.
Patrik Jonasson är modell och stamkund på The Sharper of Sweden i Göteborg.

Skägget - mannens sista utpost

ANNONS
|

Det är över 110 år sedan vi hade så mycket skägg i vårt land. Speciellt på unga killar. I Göteborg svämmar det över av skägg.

Hela 1800-talet var skäggets århundrade, även bland unga, och det var inte förrän King Camp Gillette sökte patent på rakbladet 1901 som eran gick mot sitt slut.

Sist det begav sig i modern tid var på 1970-talet, fast då mest i form av yviga polisonger och mustasch. Gärna kombinerad med brun manchesterkostym och ofta som en politisk markering.

På 80-talet skulle alla vara helt renrakade igen. På 90-talet dök det däremot upp en viss ansiktsbehåring, framför allt mustasch ihop med ett getskägg.

ANNONS

2000 skålades in med välrakade hakor. Men runt 2010 började det hända något. De som vågade lät skägget växa. Sommaren 2012 blev det emellertid tittarstorm när programledaren Måns Zelmerlöw bar skägg i Allsång på Skansen. Men då hade redan skäggtrenden lyft och dess framfart gick inte att stoppa längre.

I dag är skägg inte en trend längre utan snarare ett mode. Vi är helt enkelt inne i en ny skäggcykel som har dragit med sig en stor del av den manliga befolkningen. Anledningen till varför varierar.

Eller som en skäggig man valde att förklara det: Som kille har du inte så mycket som är ditt längre. Kvinnorna har tagit våra kläder och accessoarer, men skägget det kan de inte ta ifrån oss. Skägget är vårt.

Källa: Skäggboken, med mera.

ANNONS