Ostindiefararen skulle ha lämnat Göteborgs hamn under söndagen.
Ostindiefararen skulle ha lämnat Göteborgs hamn under söndagen. Bild: Sanna Tedeborg

Skada på Ostindiefararen – avgången skjuts upp

Under söndagen var det tänkt att Ostindiefararen skulle lämna Göteborgs hamn. Så blir inte fallet då ett rå gått sönder på skeppet.
– Vi bedömer att vi behöver skjuta upp avgången för att kunna färdigställa att fartyget är säkert att segla med, säger kaptenen August Jansson till GT.

ANNONS
|

Ostindiefararens avgång från Göteborg skjuts upp till måndag eftermiddag enligt skeppets kapten August Jansson. Anledningen till den uppskjutna avgången är alltså att ett rå gått sönder på skeppet.

– Det är framför allt för att vi har ett säkerhetstänk. Vi bedömer att vi behöver skjuta upp avgången för att kunna färdigställa att fartyget är säkert att segla med. Det som har hänt i dag är att vi har vi fått en skada på ett våra rår och det rået kommer vi behöva byta ut och det är framför allt det som tar extra tid, säger August Jansson till GT.

ANNONS

Kapten Jansson poängterar dock att man har kapaciteten och resurserna för att åtgärda problemet i tid till den nya avgångstiden.

Tur i oturen

Att skadan upptäcktes när skeppet fortsatt stod i kajen innan avfärd är positivt, poängterar Peter Alexandersson som är vd på Svenska Ostindiska Companiet.

– Ingen har kommit till skada, det var tur i oturen att det skedde här i kajen. Det är ett besvärligt ställe att byta ut rået på. Jag var inte själv på plats men jag kan tänka mig att man tycker att det är dramatiskt när underlaget man står på går sönder på ett oförväntat sätt. Men besättningen har hanterat det bra, säger han till GT.

Skadan på rået beror sannolikt på att träet har åldrats och försvagats, enligt Peter Alexandersson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS