Sjumilaskolan har anmälts till Skolinspektionen för otillåten religionsutövning, av en person som uppger sig jobba på skolan.
Sjumilaskolan har anmälts till Skolinspektionen för otillåten religionsutövning, av en person som uppger sig jobba på skolan. Bild: Jonas Lindstedt

Sjumilaskolan anmäld för otillåten religionsutövning

En person har anmält Sjumilaskolan på Hisingen till Skolinspektionen för otillåten religionsutövning. Enligt anmälan ska anställda ha undervisat lågstadieelever om hur man ber och anmärkt när flickor med slöja visat håret.

ANNONS
|

Personen skriver i sin anmälan till Skolinspektionen att en anställd på den kommunala Sjumilaskolan har rullat ut sin bönematta och bett framför elever på högstadiet. Enligt uppgifter till stiftelsen Doku, som var först med att rapportera om anmälan, skedde det på en lektion för nyanlända elever.

”Några av eleverna har blivit chockade och förvirrade då de inte vet vad som gäller här i Sverige”, skriver anmälaren.

”Sade ’hijab’ med uppsprättade ögon”

En annan anställd på skolan ska, enligt anmälan, ha undervisat lågstadieelever om hur man ber, på arbetstid i skolans lokaler. Personen ska också ha gjort anmärkningar på flickors hijab.

”Han tittade på en av flickorna och gjorde gesten att dra ner hijaben, som hade gått bakåt och håret syntes. Flickan förstod inte då han gjorde gesten en gång till och då fattade flickan och drog ner hijaben så den täckte hela håret. Den andra gången sade han bara ’hijab’ med uppsprättade ögon till en tjej och hon fattade direkt och fixade hijaben”, skriver anmälaren.

ANNONS

Anmälaren skriver att hen informerat rektorerna på skolan både muntligt och skriftligt men inte fått någon återkoppling och därför valt att gå vidare till Skolinspektionen.

Rektorn: Ingen religiös påverkan

Enligt skollagen ska utbildningen i svenska skolor med offentlig huvudman vara utan religiösa inslag.

Skolans rektor Hanne Cecilie Engh bekräftar via mejl för GP att hon fått information om händelserna och att skolan har hanterat det enligt sina rutiner.

”Det har hanterats med berörda genom samtal och stöd av HR. I utredningen finns inget som visat att elever utsatts för religiös påverkan i undervisningen eller skolverksamheten”, skriver hon.

Hon vill inte svara på frågor om vad utredningen ledde till och om personerna jobbar kvar eller har fått någon varning.

”Jag kan inte kommentera enskilda ärenden som gäller personal”, skriver hon.

Skolinspektionen har ännu inte beslutat hur de ska gå vidare med anmälan.

LÄS MER:Här är skolan som lyckats vända resultaten

LÄS MER:Skolläkarens oro: Skärmar skapar nytt klassamhälle

LÄS MER:500 tjänster ska bort från grundskolan

ANNONS