Sjukvårdsdirektören: "Den branta lutningen kommer"

Västra Götalandsregionen höll på fredagen pressträff om den pågående coronapandemin, som lett till att 56 patienter just nu vårdas inneliggande på regionens sjukhus. Det är dock bara början, enligt sjukvårdsdirektören Ann Söderström.
– Den branta lutningen kommer, säger hon.

ANNONS
|

Det var en rad representanter för regionen som samlats under fredagens pressträff om den pågående coronapandemin. Regionens chef för smittskydd, smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, inledde med en uppdatering kring vårdläget.

– Allt fler äldre insjuknar, säger Wahlberg som också berättade att regionen nu har nära 300 bekräftade fall, varav cirka 60 procent i Göteborgsregionen.

I övrigt upprepade han de råd och riktlinjer som statsepidemiolog Anders Tegnell försökt hamra in i folks medvetande de senaste veckorna: tvätta händerna, stanna hemma vid sjukdom, jobba hemma om du kan och tänk på de äldre och samhällets riskgrupper.

21 patienter intensivvårdas

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström berättade att det just nu är 56 patienter med covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset, som vårdas inneliggande på regionens sjukhus. 21 av dessa får intensivvård.

ANNONS

Hon säger också att landets samtliga regioner haft ett möte där man enats om nya riktlinjer kring skyddsutrustning vid vård av coronapatienter, något som varit en het fråga sedan bland andra Sahlgrenska sagt att personalen inte behöver munskydd.

– Det här är en droppsmitta och den smittar på samma sätt som vanlig influensa säger, Ann Söderström.

Enligt henne ska viruset, under normala omständigheter, inte kunna spridas i luften mer än som droppsmitta vid exempelvis hostningar. Inte heller kan den ta sig igenom huden.

Företag går på knäna

Under pressträffen berördes också ekonomin, där företag över hela landet tvingats varsla och permittera personal.

– Det kommer fler åtgärder, lovar regionens utvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson och tillade att man på kort sikt fokuserar på att stötta och vägleda små- och medelstora företag kring hur de exempelvis kan ta del av lån och stödpaket.

När det kommer till kollektivtrafiken berättade Västtrafiks vd Lars Backström att många anställda är sjuka samt att resandet gått ned med omkring 40 procent. Samtidigt börjar läget ljusna något, menar han.

– På det hela är det just nu stabilt, säger Lars Backström.

"Den branta lutningen kommer"

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) passade också på att understryka att vi får räkna med att leva med smittspridningen under en tid framöver.

ANNONS

– Vi rustar för långsiktighet. Vi tror inte att det här är över på några dagar, utan vi får nog räkna med att jobba med det här in på sommaren, säger Johnny Magnusson.

Smittspridningen i Stockholm har beskrivits som en pågående storm. Den kommer hit också, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

– Den branta lutningen kommer, men när vet vi inte, säger hon.

Direktrapportering från pressträffen finns här nedan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS