Fyraåriga Alwa och mamma Lisa Johansson.
Fyraåriga Alwa och mamma Lisa Johansson.

Sjuka Alwa fick övernatta på mögelhotell

ANNONS
|

Alwa Johansson klättrar på träskeppet i entrén till sjukhuset. Hon har precis skrivits ut, och snart bär det av hem till Filipstad i Värmland. Vistelsen i Göteborg har varit ovanligt påfrestande.

– När vi kom in i hotellrummet luktade det hemskt, som om någon dött därinne. Jag gick in i badrummet fick se fullt med svart mögel i taket och på väggarna, berättar Alwas mamma Lisa Johansson.

Långväga patienter som inte är akut sjuka får bo på hotell. Kostnaden står Sjukresor i hemlänet för.

När Alwa var två år upptäcktes det att hon led av ett hjärtfel. Under de tidiga besöken på Drottning Silvias bodde familjen på ett annat hotell där allting fungerade utmärkt. Men för ett år sedan, när de var i Göteborg sist, hänvisades de till Apple Hotel utmed E6:an. Redan den gången var Lisa Johansson missnöjd och klagade hos Sjukresor, som lovade att titta närmare på saken. När familjen i tisdags möttes av mögel kunde de helt enkelt inte stanna på Apple Hotel.

ANNONS

– Jag hade inte sovit i ett sådant rum även om jag var själv, och i och med Alwas sjukdom och astma så fanns det inte på kartan. Det hade varit farligt för henne att bo där. Till råga på allt gick det inte att stänga altandörren till rummet, säger Lisa Johansson.

De erbjöds ett nytt rum – som också visade sig var mögligt. Då fick Lisa Johansson nog och kontaktade sjukhuset, som ordnade ett rumt på Drottning Silvias som nödlösning. Resten av nätterna tog de in på det hotell de bott på vid tidigare vistelser.

Klagomål

Sjukresor Värmland har tagit emot klagomålen.

– Personalen på Apple Hotel som vi pratat med säger att de kollat rummet och inte känner någon mögellukt, och att alla rum är renoverade under det senaste året. Så det går ju stick i stäv med vad den här familjen har berättat. Men vi kan inte låta sjuka barn bo i mögliga rum, det går inte, säger Ulrika Adolfsson, enhetschef på Sjukresor Värmland.

Sjukresor Värmland betalar max 1000 kronor per hotellnatt, efter ett politiskt beslut. När man för drygt ett år sedan gick igenom sina utbetalningar för hotellnätter upptäckte man att de såg lite olika ut. Vissa handläggare gick med på dyrare vistelser medan andra var strikta med tusenkronorstaket. Då skärptes rutinerna och nu ska det vara lika för alla. Om någon familj vill bo på ett finare hotell får de bekosta mellanskillnaden själva. Men Ulrika Adolfsson håller med familjen Johansson om att Apple Hotel tycks vara ett opassande val.

ANNONS

– Jag ska kontakta dem igen och se vad de har att säga, och även höra med våra kontaktpersoner på Drottning Silvias om de har några andra rekommendationer om vart vi borde vända oss.

På Apple Hotel vill personalen inte bekräfta om det finns mögel i rummen som familjen Johansson fick se.

– Alla hotell har problem med mögel, men jag kan inte säga att vi har det här, säger en av hotellets anställda.

GP har försökt nå ansvarige Maria Sandeblad på Apple Hotel på flera sätt, men hon är bortrest och svarar varken på mail eller telefon.

ANNONS