Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) talade på Gustaf Adolfs torg på första maj för två år sedan. Nu är det dags igen.
Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) talade på Gustaf Adolfs torg på första maj för två år sedan. Nu är det dags igen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sjöstedt kommer till Göteborg för att tala och spela musik

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) är huvudtalare på Gustaf Adolfs torg och på Götaplatsen värmer partidistriktets nye ordförande Mattias Jonsson (S) upp för socialminister Lena Hallengren. Så här ser planerna för första maj ut.

ANNONS

Förra året fyllde Vänsterpartiet hela Gustaf Adolfs torg, medan skarorna kring Götaplatsen där Socialdemokraterna håller till var glesare än någonsin. Sedan dess har S tappat makten i staden och haft en viss intern turbulens att hantera.

Socialdemokraterna har "trygghet, demokrati och sammanhållning" som tema för det lokala första majfirandet. Mattias Jonsson, ordförande i Socialdemokraterna i Göteborg sedan en månad, hoppas att fler än förra året ska lockas ut för att stå upp mot de högerextrema krafter som är på frammarsch runtom i Europa.

– Och så har i en efterfest på Valand. Den blir nog ganska välbesökt som det ser ut.

ANNONS

Jonsson hälsar välkommen

Huvudtalare för Socialdemokraterna är socialminister Lena Hallengren, men innan hon äntrar scenen på Götaplatsen kommer Mattias Jonsson hälsa välkommen.

– Jag ska inte hålla något tal, utan det blir mer en kortare inledning, säger han.

Förra året samlade Socialdemokraterna ungefär 1 100 personer till Götaplatsen. Betydligt fler var på Gustaf Adolfs torg och Vänsterpartiets firande, omkring 4 700 personer.

John Edström, som nyligen valdes till ordförande för partiet i Göteborg, bedömer att man kan bli ännu fler i år när partiledaren Jonas Sjöstedt är huvudtalare.

Bra sätt att aktivera

Han säger att första majfirandet är något av ett startskott för ett nytt verksamhetsår. Alla har partiföreningar har haft årsmöte och det har strömmat till en del nya medlemmar.

– Alla förberedelser inför Första maj är ett bra sätt att aktivera våra medlemmar. Det engagerar mycket. Och sedan har vi ju haft det största tåget i några år. Det hjälper också till att dra folk.

Dessutom har partiet sedan några år satsat på att ha en större fest på kvällen. I år håller man till på Pustervik, där bland andra Jens Lekman ska spela och Jonas Sjöstedt agera dj.

LÄS MER:FI flyttar första majdemonstrationen till Kungälv

FI åker till Kungälv

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utgår, precis som de andra partier som har demonstrationstillstånd, från kvarteren runt Järntorget. Tidigare år har även Feministiskt initiativ haft ett tåg, som gått från Järntorget till Milleniumplatsen vid Stora teatern. Men som GP tidigare berättat har FI i år istället valt att arrangera en manifestation och kärleksfest i Kungälv, som en reaktion på att NMR fått tillstånd att demonstrera där.

ANNONS

FAKTA: Första maj i Göteborg

Elva partier och organisationer kommer att ha sammankomster på Järntorget.

Det är Socialistiska partiet, Kommunistiska partiet, Karim Khoshaghideh Khiav, Womens liberation, Kurder och det svenska samhället, Tidskriftsföreningen Revolution, Utbildningsföreningen Megregan, Göteborgs kommunistiska arbetarkommun, Svenska kvinnors vänsterförbund och Iranska kulturförening.

Fyra partier kommer att marschera från kvarteren runt Järntorget och till platser där företrädare för partierna kommer att tala.

14.00 går Vänsterpartiet från Andra Långgatan till Gustaf Adolfs torg, där Jonas Sjöstedt talar 15.30.

14.30 går Kommunistiska partiet från Linnégatan till Kungstorget.

16.00 går Socialdemokraterna från Olof Palmes plats till Götaplatsen, där Lena Hallengren talar 17.00.

18.30 går Göteborgs lokala samorganisation från Masthuggstorget till Bältesspännarparken.

Källa: Polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS