Kristian är bipolär och har varit på psykakuten flera gånger. (Mannen på bilden har inte med artikeln att göra.)
Kristian är bipolär och har varit på psykakuten flera gånger. (Mannen på bilden har inte med artikeln att göra.) Bild: Stina Stjernkvist/TT

Självmordsbenägne Kristian väntade 11 timmar på psykakuten

Förra sommaren hade Kristian bestämt sig för att ta sitt liv. Men innan han kunde sätta planen i verket körde hans fru honom till psykakuten. Där fick de vänta i 11 timmar.
– Det var en helt vansinnig upplevelse.

ANNONS
|

Föregående sommar blev Karins man Kristian tvångsinlagd efter ett besök på psykakuten. Kristian var självmordsbenägen och hade självmedicinerat.

– Det var en helt vansinnig upplevelse. Det var väldigt långa väntetider och kort om personal. Min man är bipolär och var självmordsbenägen men vi fick vänta elva timmar innan han kunde tvångsinläggas, säger Karin.

Hon uppfattade personalen som fantastisk men underbemannade samtidigt som väntrummet var fullt av vårdsökande.

– Man känner att luften darrar där inne samtidigt som personalen hinner gå igenom flera skiftbyten vilket leder till att det inte blir någon kontinuitet i bemötandet. Man får dra historien flera gångar och det är en påfrestande situation med en självmordsbenägen person.

ANNONS

LÄS MER:JO: Psykakuten i Göteborg är underdimensionerad

"Ingen liten pojke"

Karin vittnar om att långa väntetider och ett trångt väntrum innebär en miljö som spär på den psykiska påfrestningen för patienterna.

– Han är ingen liten pojke, och hade han bestämt sig för att inte vilja vara där och slutat lyssna på mig är jag osäker på om den befintliga personalen kunnat hantera situationen. Jag uppskattade det till mer än dubbelt så många vårdsökande som sköterskor på plats.

Enligt psykakutens verksamhetschef Mathias Alvidius orsakas långa väntetider ofta av faktorer utanför själva akuten. Han kan inte uttala sig om Kristians enskilda fall, men menar att det sannolikt är en av två saker som hänt:

– Antingen ska han vidare till en annan tomt. Problemet med transporter är att vi begär den hjälpen från andra som ombesörjer det.

LÄS MER:Carl har fått perspektiv på sin svåra psykos

Fullbelagt

Transporterna sköts av ambulans eller, i somliga fall, av Kriminalvården. Enligt protokollet från JO:s inspektion av psykakuten uppger personal att sex till tio timmars väntetid på såväl ambulans som Kriminalvårdens transport inte är ovanligt.

– Det andra förklaringen är att man bedömt att personen ska läggas in och det inte finns några tillgängliga vårdplatser. Antingen för att det är fullt eller för att rummet behöver göras i ordning, säger Mathias Alvidius.

ANNONS

Även Karins tidigare upplevelser av psykakuten har varit negativa. Trots tydliga signaler på självskadebeteende har hennes man fått vänta lång tid på hjälp.

– Jag vet att min man tidigare kommit in med uppskurna ben där han skadat sig själv med en stor kniv. Då fick han sitta åtta timmar utan hjälp tills de sydde ihop honom. 102 stygn krävdes. Någonting måste göras.

Fotnot: Karin och Kristian heter egentligen något annat

LÄS MER:Jenna fick diagnosen borderline 26 år gammal

Fakta: Hit kan du vända dig

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De nås på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 samt i sin chatt på https://chat.mind.se.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

SHEDO

En chatt du kan vända dig till när du eller någon anhörig mår dåligt. Chatten är specifikt inriktad på självskadebeteende och har öppet måndag, tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 20-22.

www.shedo.se

ANNONS