Simkunnighet är livsviktigt när barnen ska gå och bada själva

Vid vilken ålder kan man låta sitt barn gå till badplatsen utan vuxet sällskap? När barnet är simkunnigt, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

ANNONS
|

Den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett till sex år är drunkning. Det är den åldern när de kan röra sig själva. Det tar bara ett andetag för ett barn att drunkna. På olika föräldraforum och bland föräldrar dyker diskussionen då och då upp om när man kan släppa iväg sitt barn att bada med kompisar, och utan föräldrar. En del tycker aldrig och andra har olika åldrar och krav för att låta barnen gå iväg själva till badet.

Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet säger att barnen ska vara simkunniga för att få gå själva. Att räknas som simkunnig är att bland annat kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg, att kunna flyta motsvarande sträcka, man ska kunna hoppa i från bryggan och få huvudet under vatten och ta sig upp. Detta gäller i hela Norden och står i skolans läroplan.

ANNONS

– Det finns ingen ålder som gäller, för barn är olika. Om jag har en 11-12 -åring som vill gå och bada själv, så skulle jag säga åt mitt barn att visa mig vad du kan. Man kan inte lita på barnet som säger att det kan simma, följ med och låt det visa det, säger Karin Brand.

– Prata med barnet om vad som kan hända. Som blir man för trött, paniksimma inte, andas lugnt, vänd på rygg, vila och flyt. Det gäller vuxna som barn, ryggsimmet är det livräddande sättet, enligt henne.

Ta hand om sig själva

Kompisar kan trigga varandra, säger Karin Brand, hon fortsätter, varje barn måste kunna ta hand om sig själva, de får inte belasta en kompis.

Att stranden är full av folk är inte en säkerhet eller att det finns livräddare på badplatsen.

– Man kan inte som förälder lägga över ansvaret på andra besökare på stranden, ytterst ansvarig är föräldrarna, säger Karin Bred.

Vad som är en rimlig ålder får föräldrar bestämma.

– Jag skulle själv inte släppa iväg en tio-åring ensam till badet, utan mer en 12-13- åring, under förutsättning att barnet kan simma och att jag checkat det.

Brist på tillsyn

Enda anledningen till att barn drunknar är brist på tillsyn, enligt Karin Brand.

ANNONS

Under 2016 omkom åtta barn, 2015 omkom tio barn.

Barn mellan ett till sex år drunknar i närliggande grunda dammar, trädgårdsdammar, pooler eller vattendrag. Barn mellan sju till sjutton drunknar på badplatsen. Och i alla åldrar är pojkar överrepresenterade.

Karin Brand säger att finns det risk att barnet kan drunkna i hemmiljön, måste man se till att den möjligheten inte finns. Som att finns det vattendrag nära trädgården måste man sätta staket runt den. Småpoolerna måste tömmas, stora pooler ska täckas över. Det gäller även för att skydda andra som kan komma in i trädgården. Du har ett ansvar för att inte olycka kan ske, säger hon.

Fakta: Simkunnig enligt läroplanen:

För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 6 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna Badvett och säkerhet vid vatten vintertid samt kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 9 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna Första hjälpen och hjärt- och lungräddning, Badvett och säkerhet vid vatten vintertid samt kunna hantera nödsituationer vid vatten med alternativa hjälpredskap enligt principen för förlänga armen, under olika årstider.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

ANNONS