Shorts på jobbet inte alltid okej

ANNONS
|

Bara ben i julivärmen kan kännas som en självklarhet för många mitt i semestern. Men att gå barbent fungerar inte överallt. Får man ha shorts på jobbet? På krogen? Svaren varierar.

För besättningarna på Stena Lines båtar blir det att stå ut i långbyxor – om man inte är kvinna, då kan man få ha kjol.

För kajpersonal och på kontorsservice är det dock okej med knäkort.

På banken är det inte heller helt otippat strikt klädkod som gäller, det innebär kostym och långbyxor. Kjol för kvinnorna är inte rekommenderat.

– Absolut inga shorts. Men jag skippar slipsen på sommaren, säger Mathias Olausson som jobbar på Handelsbanken Kapellplatsen.

ANNONS

Säsongsarbetarna på Liseberg har friare alternativ. Uniformerna innehåller långbyxor, shorts och kjol för kvinnorna, och det är upp till var och en att välja vad som känns bekvämast för dagen.

Dock måste de som jobbar med mat och de som jobbar med tekniken ha täckande byxor.

I Vasa församling har prästerna sina liturgiska dräkter under gudstjänst, övriga tider får alla klä sig som de vill. Enligt vakt­mästare Henrik Torolphi är det skönt att slippa klädpolicy.

– Prästerna klär sig somrigt när de inte predikar. Jag jobbar mest ute, så det är himla tacksamt att det är fritt. Jag har shorts just nu!

Den som är ledig och vill njuta av allt staden har att erbjuda kan också få vara beredd på att anpassa klädseln en aning. På Sankt Jörgens golfklubb får man ha shorts så länge de inte är för korta och inte av prasslig badbyxmodell. Men viktigast är att tröjan har krage.

På Casino Cosmopol gäller vårdad klädsel, men detaljerna är det inte så noga med. Man ska vara hel, ren och inte ha huvudbonad. Göteborgsoperan har ingen klädkod utan uppmanar besökare att ”komma som de är”.

På restaurang och bar Heaven 23 har personalen strikt klädkod helt utan shorts, och även när det kommer till gästerna så finns vissa riktlinjer. Restaurangbesökare förväntas gärna anpassa sin klädsel efter miljön, tid på dygnet samt dag i veckan.

ANNONS

– Vi ärlite hårdare med klädkoden på helgerna, även om vi försöker vara ganska generösa så här på sommaren. Vad vi vänder oss emot är kombinationen shorts, flipflops och linne. Men om någon kommer in med skjorta, klädda skor och shorts är det absolut helt okej, säger Mattias Krondahl, baravdelningschef på Heaven 23.

Katarina Althin, GP:s stilexpert, säger att som grundregel är shorts klassat som fritidskläder i Sverige.

– Klimat och tradition ligger bakom våra klädval. I till exempel Västindien kan shorts mycket väl anses ­passande vid alla tillfällen och inom alla yrkesgrupper. Men vi i Sverige har inte så fint väder i tillräckligt många månader om året för att det ska ha blivit så.

Det är helheten som avgör. Vilken typ av shorts det handlar om, passform, mönster och hur du är klädd i övrigt spelar in.

– Man får tänka på hur man uppfattas och vara observant på miljön man ska vistas i. Sedan finns det tillfällen där det aldrig passar med shorts, vid diverse religiösa tillställningar eller situationer då finns en uttalad klädkod, säger Katarina Althin.

ANNONS