Sexköp och häleri outredda i krogmålet

Förutom de mycket grova brotten finns det i Vår Krog & Bar-utredningen brott som de misstänkta aldrig kommer att åtalas för. Bland dem finns sexköp, häleri och bidragsbrott.

ANNONS
|

Dessa brott är små i jämförelse med huvudbrotten, som utredarna har koncentrerat sig på.

De fem misstänkta mördarna återsamlas på natten i lägenheten på Rundradiogatan där de tidigare under dagen träffats två gånger. Det tror sig polisen veta efter pejling av mobiltelefoner och analys av datorn som lämnades i lägenheten.

Klockan 02.31, drygt fyra timmar efter morden, startar en av de misstänkta mördarna, C, en internetsökning efter prostituerade. Han ringer en kvinna, utan att få svar. Han ringer ytterligare kvinnor men de svarar inte. Dock får han sms från tre av dem.

Via sms:en får C en adress i centrala Göteborg och klockan 03.10 går han in på en karttjänst och kollar var den ligger.

ANNONS

Strax före klockan 04 den 19 mars skickar C två sms till en av kvinnorna. Klockan 04.40 pratar han med henne i telefon. Han befinner sig då i centrala stan under en telefonmast som täcker adressen han sökt fram.

En av polisens spaningsgrupper har kontrollerat adressen och funnit ett garage som syns från ett vandrarhem i närheten. När kunderna kör fram till garaget blir de, via telefon, slussade in till vandrarhemmet.

Ett annat troligt brott som avslöjas i Vår Krog & Bar-utredningen är bidragsbrott. Den misstänkte 28-årige huvudmannen A fick mellan 2012 och 2015 246 351 kronor i ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.

Under perioden hade han som mest 340 000 kronor på ett konto i Nordea. Månaden innan han greps växlade han 10 000 kronor till pund och åkte på en fyradagars-resa till London. Han hade då 125 000 kronor på kontot.

A hyrde mellan oktober 2010 och oktober 2014 en lägenhet i Bergsjön. Från 1 augusti 2013 hyrde han även en lägenhet i Biskopsgården samt från januari 2015 en lokal i ett av de nya husen i Kvillebäcken.

Ytterligare ett brott som ingen lär dömas för är ett häleri. När de tre första av de åtalade männen greps 19 mars -15, satt en av dem i en taxi med en stor sportbag innehållande vapnen som användes vid morden.

ANNONS

Väskan, ett polisbälte och annan polisutrustning kom från ett inbrott i en källare i Frölunda, tillhörande en polis, i januari -15. I förberedelselägenheten på Rundradiogatan hittades även skyddsvästar från källarinbrottet, där även en polisväst stals.

Förutom lägenheten i Frölunda hade de åtalade tillgång till en "förvaringslägenhet" på Lotsgatan i Majorna. Båda lägenheterna var uthyrda i strid med hyreslagens regler.

A hade nycklar till båda lägenheterna på sig när han greps. Han svarar "inga kommentarer" på i stort sett alla frågor. Men lägenhetsinnehavarna pratar med polisen.

I Frölunda skrev förstahandshyresgästen ett avtal med en drygt 20-årig man från Biskopsgården och begärde sedan tillstånd av Poseidon för att hyra ut. Bolaget sa nej, med hänvisning till tidigare störningar. Men då var nycklarna redan överlämnade till den unge mannen från Biskopsgården.

Efter flera förhör medger han att han hyrde lägenheten åt en annan person, som han inte vill namnge. Han känner den huvudmisstänkte A, som han brukar festa med, och säger att han "möjligtvis" kan ha lämnat nyckeln till honom, i berusat tillstånd.

Majornalägenheten tycks ha hyrts ut i blindo. Förstahandshyresgästen, en man i 50-årsåldern, skulle åka till hemlandet och annonserade ut lägenheten på internet. Han överlät den till en man som han bara hade ett telefonnummer till.

ANNONS
ANNONS