Sexhandeln i Göteborg har fått breda ut sig

I lägenheter, på vandrarhem, lyxhotell och på offentliga toaletter. Sexhandeln frodas, inte minst på nätet. I Göteborg har arbetet mot prostitution varit nedprioriterat.

ANNONS
|

Vapen, droger och prostitution är de tre största marknaderna för kriminella nätverk. Att det då inte satsa mer på arbetet mot prostitution I Göteborg är obegripligt, menar Caroline Casco, på Räddningsmissionen.

– Polisen har prioriterat gängkriminalitet. Men allt hänger ihop och jag önskar att de la mer resurser för att motverka sexhandeln.

Citypolisen i Stockholm har en särskild prostitutionsgrupp. I Göteborg finns ingen sådan, här är prostitution ett av alla andra områden citypolisen har att bevaka. Grövre brott, såsom koppleri, sorterar under traffickinggruppen/ människohandelsenheten. Men gängkrigen i Göteborg har tidigare slukat resurser från dem.

Ingen motpart i Göteborg

Simon Häggström, från Stockholms prostitutionsgrupp, säger att det tydligt märks att det inte finns någon motpart i Göteborg.

ANNONS

– Om vi kört hårt mot några adresser här i Stockholm kan vi se att det dyker samma annonser i Göteborg i stället. Vi drar slutsatsen att människohandlare ser att det inte finns någon jobbig prostitutionsgrupp som ligger på och stör i Göteborg. Det märks att människohandelsenheten inte fått jobba i den utsträckning som vore önskvärt.

– Om man lämnar det här området och inte ligger på och gör livet surt för människohandlare och sexköpare hela tiden breder det ut sig.

Människohandelsenheten i Göteborg har inte enbart brott som rör tvång till sexhandel på sitt bord. Det kan även gälla tvång till tiggeri eller arbete, liksom människosmuggling. Genom polisens omorganisation har det geografiska området dessutom utökats. Men personalförstärkning är på gång, enligt chefen Mats Paulsson.

– Just nu har vi två tjänster att söka ute och vi hoppas att det blir ytterligare tjänster nästa år. Vi är fyra här i dag och det kan bli minst det dubbla.

Men visst vore en särskild grupp som arbetade mot prostitution vore välkommen och skulle underlätta deras arbete, menar han.

– För att vi ska göra något krävs att vi misstänker att människohandel ligger bakom och det är svårt att komma åt. De flesta vill inte säga att de är tvingade av någon annan, utan har valt det själva.

ANNONS

Främst på nätet

Även om ingen kan säga hur utbredd prostitutionen i Göteborg är i dag är både polis och frivilligorganisationer övertygade om att den i dag främst går via nätet. Genom annonser på så kallade eskortsajter får sexköpare och prostituerade kontakt med varandra.

– En del av de som går på gatan finns även på nätet – andra har helt flyttat sin verksamhet dit, säger Caroline Casco.

Mats Paulsson säger att sexhandel som sker i andrahandslägenheter, genom t ex uthyrningsförmedlingar, har ökat senaste året.

– Vi vet att det förekommer och får in många tips, men har inte kunnat ta tag i det tidigare.

Hotell och obemannade vandrarhem används också i sexhandeln. Polisen vet att vissa hotell är särskilt frekventerade, men vill inte uppge vilka. En källa säger till GP att det bland annat handlar om ett av stadens finare hotell.

Rosenlund

Samtidigt pågår gatuprostitutionen i Rosenlund samma omfattning som tidigare. Det finns också tecken på att området utökats och även innefattar Järntorget. Offentliga toaletter används för sextjänster.

– Att det finns sexköp på toaletterna vid Rosenlund och även vid Järntorget är inget nytt. Det är lättillgängligt och ingen av parterna är intresserad av någon djupare dialog. Man vill få det överstökat och sen går var och en till sitt, säger Mats Paulsson.

ANNONS

Polisen i city ser att den öppna sexhandeln sker på delvis nya platser och i nya miljöer, säger enhetschefen Anders Börjesson.

– Vi skulle säkert med kunna rapportera ett tiotal sexköp per kväll om vi hade resurser. Inte desto mindre måste vi bli bättre på det. Men det är tufft att hinna med.

I och med att det finns fler fattiga och utsatta i stan ökar konkurrensen om att kunna försörja sig på gatan. Risken finns att fler av dem som tigger också hamnar i prostitution.

– Vi får in en tillräcklig mängd tips för att veta att det ligger något i det, säger Mats Paulsson. Vi har ett fall där en kvinna som kom hit för att tigga valde att även gå på gatan eftersom det är bättre betalt. Vi tror att hon jobbar för någon annan än sig själv, men hon förnekar det.

Prostitution och människohandel går hand i hand

Det allra viktigaste i arbetet mot prostitution är att se att det handlar om människor i en utsatthet och att vi har en skyldighet att hjälpa dem som utnyttjas, säger Caroline Casco.

– Prostitution och människohandel går hand i hand. Den som köper sex kan aldrig se om den som säljer gör det frivilligt eller ej.

ANNONS

Sexköpslagen

  1. 1999 införde Sverige förbud mot att köpa sexuella tjänster
  2. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år
  3. Det inte är olagligt att sälja sexuella tjänster
  4. Frankrike är det fjärde europeiska landet efter Sverige, Norge och Island som kriminaliserat sexköp
  5. Förra året polisanmäldes 67 sexköpare i Göteborg.
  6. I Stockholm anmäldes 168 sexköp.
  7. Motsvarande siffra för hela landet är 523.
ANNONS