Sensationen: Tonfisk på Västkusten

Under fisketuren kryllade det plötsligt av utrotningshotad tonfisk kring Richard Waje.

ANNONS
|

Richard Waje gav sig ut till sjöss på torsdagsmorgonen och skulle långt ut till havs för att fiska lubb. Vid sjutiden på morgonen passerade han Måseskär och fick plötsligt syn på ett hundratal stora tonfiskar som hoppade runt båten. Richard plockade fram kameran för att föreviga den ovanliga synen.

– Det var hundratals, tusentals kanske, men de var väldigt svåra att fånga på bild. Jag tror inte det har siktats sådana mängder tonfisk i Sverige sedan 1950-talet, säger Richard Waje.

Tonfisken utfiskad i svenska vatten

Tonfisk, eller blåfenad tonfisksom arten heter, är nära utrotning och listas som starkt hotad av Internationella naturvårdsunionen. Den var vanlig på västkusten under hela 1940-talet och en bit in på 1950-talet men är nuförtiden i ovanlig i svensk vatten. De kan dock dyka upp under sommarmånaderna. Richard Waje har sett tonfisk på sjön innan, men då bara med fenan som skär genom vattenytan och aldrig hoppande som i torsdags.

ANNONS

– De väger mellan 50-200 kilo och vissa av dem var säkert 2-3 meter långa. De gav ordentliga svallvågor när de landade.

Fisket är en stor hobby för Richard Waje, som till vardags är krögare och har skrivit en kokbok om fisk och skaldjur. Han har även tidigare fått se ovanliga inslag ur djurlivet på sjön.

– Är man långt ute till havs på sensommaren och hösten kan man så en del. Jag har till exempel fått syn på grindval och vikval.

"Behöver väldigt kraftig utrustning"

Fisket under dagen gick bra och ett antal fina lubbar fastnade på kroken. Lubbfisket skedde på 400 meters djup och den största som drogs upp vägde nästan 13 kilo. På väg tillbaka under kvällen visade det sig att tonfiskarna fortfarande var kvar och hoppade på samma plats som innan. Då var klockan åtta på kvällen och en hel dag hade gått sedan sist. Eftersom de är utrotningshotade var det inte aktuellt att försöka dra upp dem. Det hade ändå inte gått med den utrustning som fanns i båten.

– Du behöver väldigt kraftig utrustning för att fånga en sådan fisk.1000 meter lina och riktigtordentliga grejer. Det går inte med något makrillspö direkt, säger Richard Waje.

Det är inte första gången i sommar som spännande observationer görs utanför Västkusten. I juni sågs en kaskelot i Göteborgs södra skärgård. Och flera gånger i sommar, senast för några dagar sedan, har delfin observerats.

ANNONS

Sportfiskarna har också uppmärksammat händelsen och har även lagt ut ett klipp på Youtube, där tonfiskfrossan kan skådas:

ANNONS