Seglarveckan är död

ANNONS
|

"Unga i flytetyg gör förplanerade kollektiva strandhugg med sikte på förutbestämd lokal krog. Till de något mer bofastas fasa", skrev GP om seglarveckan 2006. Men redan då var Seglarveckan som begrepp på väg att utlakas.

Staffan Francke driver båtuthyrningsfirman Swedecharter på Marstrand. Han var med och grundade Seglarveckan på 90-talet. De bästa åren var det över 1000 personer som tillsammans seglade en planerad rutt längs Västkusten, med start i Hunnebostrand och avslutning på Marstrand. I början var det en lugn eskader, men på senare år anslöt sig partysugna ungdomar som inte var särskilt uppskattade i hamnarna.

- Vi fick sätta åldersgränser och allt möjligt. Ibland spårade det verkligen ur. Inte vårt arrangemang, men den svansen som hängde på, säger Staffan Francke.

ANNONS

Han drog sig ut för flera år sedan. Folk hyr hellre båt i Kroatien nu, menar han.

- Glansdagarna är förbi. Nu är det inget kvar av Seglarveckan, säger Staffan Francke.

När han får veta att det både finns en hemsida och en Facebookgrupp för evenemanget blir han förvånad.

- Vem står som ansvarig?

Ingen.

- Det var väl det jag tänkte. Det finns ingen organisation kvar. Men hamnarna förbereder sig säkert ändå och kallar in vakter. Det gör de på Marstrand på midsommar också, och så kommer det inte en enda båt. Det har varit ös på midsommar en enda gång på Marstrand, och det var kanske 1993.

På Seglarveckan 2013:s hemsida står det att Swedecharter kommer att följa Seglarveckan med följebåtar hela veckan, för att se till att allt går bra.

- Det stämmer verkligen inte! Vi är inte inblandade på något sätt, säger Staffan Francke.

Oorganisationen fortsätter på Facebook. Ett evenemang heter Seglarveckan 2013. 39 personer har klickat i att de tänker komma. Ett annat heter Seglarveckan, och där har 198 personer anmält sitt intresse. David Thorell från Göteborg är en av initiativtagarna.

- Jag vet inte om alla kommer. Men lite folk blir det i alla fall, säger han.

ANNONS

Ni har börjat förvarna hamnarna, hur många båtar tror du att ni kommer bli?

- Det vet jag faktiskt inte. Men det var ganska dött förra året, så jag hoppas att det blir fler båtar i år.

Är det fokus på segling eller fest?

- Det blir nog mest fest. Men lite segling också.

Enligt hemsidan börjar Seglarveckan på måndag i Hunnebostrand. Hamnvärden Mathias Kjellsson menar att det finns vissa förberedelser.

- Lite extrainsatt personal och några vakter. Men förra året kom det inte mer än 20-25 båtar. Det är inte som förr, säger han.

På tisdag är Fjällbacka som gäller.

- Vi räknar med fullt ös. Jag jobbade inte förra året, men jag har hört att det var helt fullt här då, säger hamnvärden Alexander Menöy.

- Vi har satt in extrapersonal. I vanliga fall är vi fyra, men på tisdag kommer vi vara tio som jobbar. Vi informerar också de som ligger i hamnen nu. Vi tror inte att de vill vara kvar när Seglarveckan kommer, säger han.

Även Smögens gästhamn räknar med party.

- Framför allt onsdag-torsdag räknar vi med mycket folk, och då försöker vi lägga partybåtarna bredvid varandra så att de inte stör de andra gästerna. Men partyt har minskat rätt drastiskt de senaste åren, säger hamnvärden Anders Martinsson.

ANNONS
ANNONS