Se filmen där Göteborg växer

25 000 lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser ska sammanlagt byggas på båda sidor av älven. Här kan du se hur framtidens Göteborg kommer att se ut.

ANNONS
|

En liten flicka tappar sin gula ballong vid Röda sten. Den flyger upp mot skyn och därefter börjar resan in över Göteborgs hamninlopp.

Område efter område med obebyggd mark svishar förbi. På väg tillbaka ut mot Älvsborgsbron växer alla planerade byggprojekt upp efterhand som vi passerar.

Det är Älvstaden tillsammans med Göteborgs stad som har producerat filmen med den cirka fyra minuter långa resan in i stadens framtid. Det är tydligt att budskapet är att det är älven och hamnen som spelar en central roll i det framtida Göteborg. Allt ska byggas i närheten av vattnet.

Fram till år 2050 är målet att 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser ska byggas. Det innebär att centrala Göteborg växer till dubbel storlek. Sammanlagt handlar det om fem miljoner kvadratmeter som ska bebyggas.

ANNONS

De sju områden på båda sidor älven där det ska byggas är Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden.

För att riktigt visa hur staden ska bindas samman syns även den planerade linbanan i filmen.

Björn Siesjö, stadsarkitekt, är spindeln i nätet när det handlar om hur Göteborg kommer se ut i framtiden.

Vilken del tycker du ska bli häftigast att se färdigbyggd?

– Visst är det kul med det höga huset på Lindholmen, men jag tycker nog ändå att det är Frihamnen eftersom effekten kommer att bli större. Det är då som Göteborg på allvar tar klivet över älven. Det är också Frihamnen som i dag är mest "wasteland", säger han.

Att fördubbla centrala stan är inte gjort i en handvändning. Enligt videofilmen ska allt vara färdigbyggt 2050. Gullbergsvass är sist ut.

Vilket område blir klart tidigast?

– Frihamnen är det som ligger längst fram i planeringen tillsammans med Centralenområdet. Båda ska vara färdiga till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, säger Björn Siesjö.

Det är ju nu klart att Stena lämnar Tysklandsterminalen.

Hur ser planerna ut där?

– Vi har inte börjat planera det området ännu eftersom vi inte vet exakt när Stena packar ihop för att flytta till ytterhamnen. Men man skulle kunna tänka sig att bygga en blandad stad med runt 3 000 bostäder om man bygger ihop Tysklandsterminalen och Fiskhamnen. Det kan bli ett sätt att binda ihop Majorna med hamnen.

ANNONS
ANNONS