Se 80 meter höga ljuspelarna – inviger bygget av nytt höghus

Sex pelare av ljus som rör sig sakta och skiftar färg – nästan 80 meter upp i luften. Den synen mötte många göteborgare på tisdagskvällen. Strålarna inviger bygget av ett nytt höghus – och visar var det ska stå.

ANNONS
|

Vid 18-tiden tändes strålkastarna på Celsiusgatan i Eriksberg. Därmed har startskottet gått – och Peab sätter igång bygget av 23-våningshuset Brf Celsius.

– Det här ser ju fantastiskt ut, och kommer ge mer ljus till Göteborg. Nu blir detta ett annorlunda första spadtag på grund av pandemin. Och det ger en bild av hur silhuetten kommer se ut, säger Therese Lundh, regionchef på Peab bostad.

LÄS MER:Kyltermosen blir Göteborgs nya landmärke

Svajig start: ”Blev inte så högt som vi hoppades”

När ljuskällorna slogs på nådde de dock inte fullt så högt upp som man väntat sig. I alla fall inte till en början.

– Det blev inte så högt som vi hoppades på, nu ser det ut att bli kanske tre-fyra våningar, skojade Therese Lundh, och tillade:

ANNONS

– Men det syns kanske lite bättre på långt håll, och vid bättre förhållanden.

Byggnaden blir ytterligare en i raden av uppmärksammade höghus som börjat byggas i staden – och inte minst i Eriksberg – på senare tid. Bara ett par kilometer bort pågår arbetet med Karlatornet, som ska bli högst i Sverige när det står klart.

LÄS MER:50 hävde köp i Karlatornet – fick pengarna tillbaka

Stjärnkikare i kubiskt observatorium

När lägenhetshuset på Celsiusgatan är klart för inflytt – enligt planen ska det ske till hösten 2024 – blir det ett av Göteborgs högsta hus.

– Det kommer vara med och skapa den här nya skylinen vi får i staden. Och nu har vi en ljusinstallation som ska visualisera själva stadsbilden, säger Therese Lundh.

Längst upp på höghusets tak ska byggnaden krönas med ett observatorium i form av en glaskub. Där får boende tillgång till både panoramafönster och stjärnkikare.

– Då kan man stå där och titta på stjärnorna eller njuta av utsikten, säger Therese Lundh.

LÄS MER:Göteborgs bästa byggnad ska koras – här är de nominerade

Så blir nya höghuset i Eriksberg

  • Det kommer vara cirka 80 meter högt när det står klart.
  • I byggnaden finns 91 lägenheter fördelat över 23 våningar.
  • Ett coworking-område ska finnas i huset, där boende kan sitta och jobba ”hemifrån”.
  • Tillträde är planerat till hösten 2024.
  • På taket byggs ett inglasat observatorium med stjärnkikare för boende.

Framtida boende tryckte på knappen

Den som fick äran att sätta igång ljusinstallationen för allra första gången var Stephan Gerke. Han och frun Mia har köpt en av husets 91 lägenheter, och räknar nu ner månaderna inför inflytten.

– Det är spännande, vi har nästan varit här en gång i veckan och tittat på hur det ser ut. Vi bor i hus i Torslanda, och dels i Spanien, och det blir skönt att bo i lägenhet ännu mer centralt, säger Stephan Gerke.

ANNONS

LÄS MER:Eriksbergs nya landmärke - 70 meter högt hus

Ska tändas varje kväll

Om man inte lyckades få en skymt av de stora ljuspelarna under tisdagskvällen så kommer det fler chanser. Från och med nu tänds ljusen varje kväll fram till den 5 mars.

I klart väder ska de sex strålarna kunna synas över stora delar av Göteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS