Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, anklagas för att ha fuskat med arbetstider under sin tid som politisk sekreterare.
Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, anklagas för att ha fuskat med arbetstider under sin tid som politisk sekreterare. Bild: Anders Ylander

SD-topp polisanmäld för fusk med arbetstider

Sverigedemokraternas förstanamn Jörgen Fogelklou har polisanmälts för fusk med arbetstider. Enligt partiets tidigare kommunalråd Lars Hansson har Fogelklou varit borta från jobbet utan att sjukanmäla sig eller begära semester.

ANNONS
|

I slutet av förra veckan lämnade Lars Hansson, tidigare kommunalråd för SD och i dag politisk vilde, in en polisanmälan och ett antal dokument som han menar styrker att Jörgen Fogelklou plockat ut lön från Göteborgs stad – utan att han varit på jobbet åtminstone 23 dagar. GP har varit i kontakt med polisen som bekräftar att en anmälan om bedrägeri inkommit.

– Det är helt verklighetsfrämmande. Jag har varit där det jag skulle, säger Jörgen Fogelklou.

I de fall GP har kunnat kontrollera Lars Hansson uppgifter har det dock visat sig stämma att Fogelklou inte varit på jobbet – men ändå plockat ut lön.

ANNONS

Firade student – med full lön

• I början av juni 2017 var Fogelklou till exempel frånvarande två dagar enligt Hanssons noteringar. På Facebook framgår det att Fogelklou var fullt upptagen med att ordna och delta i ett studentfirande, men enligt lönekontorets frånvarorapport ska han ha jobbat som vanligt.

– Det kan vara så att det fallerat någon enstaka gång. Jag kan inte i dag svara på exakt vad jag gjorde den dagen. Men det är högst troligt att jag inte jobbade. Visst, absolut. Det kan ha hänt. Jag är inte mer än människa, det kan ha fallerat någon gång, säger Jörgen Fogelklou.

• I mitten av december 2017 ställer Fogelklou, på sin Facebook, frågan om någon vill ha ett par biobiljetter som han inte kan utnyttja på grund av förkylning. GP har också tagit del av sms där han skriver att han kommer att vara hemma ett par dagar på grund av sjukdomen. Någon sjukanmälan är dock inte gjord.

• Vid ett annat tillfälle samma år ska Fogelklou varit hemma under några dagar med ryggskott, enligt Lars Hansson. Fogelklous Facebookuppdateringar ger samma intryck. Men någon sjukanmälan är inte gjord.

"Hade fri arbetstid"

– Vi har haft fri arbetstid. Jag har inte behövt vara på jobbet och jobba. Jag har varit hemma och jobbat, säger Jörgen Fogelklou.

ANNONS

Och det var okej?

– Absolut. Så funkar ju de flesta arbetsplatser.

Jörgen Fogelklou var fram till i våras anställd som politisk sekreterare hos Sverigedemokraterna i stadshuset. Anställningen omfattas inte av sedvanliga avtal om övertid och förskjuten arbetstid, men att de politiska sekreterarna kunde komma och gå som de ville tillbakavisas av kommunalrådet Lars Hansson.

Dokument som GP tagit del av visar också att frågan om arbetstider var uppe på ett möte en bit in på mandatperioden och att alla de fyra politiska sekreterarna fick skriva under på att de var medvetna om att arbetstiden var 08-17 vardagar, med en timmes lunch.

Under januari rasade en personstrid i Sverigedemokraterna mellan Lars Hansson och Jörgen Fogelklou. Vid ett möte med partiets fullmäktigegrupp den 31 januari agerade Lars Hansson för att de politiska sekreterarna Jörgen Fogelklou och Björn Tidland skulle få sparken.

Begärde rättelse för Sweden rock

Redan då var det påstådda fusket med semester och sjukdagar uppe på bordet. Enligt protokollet från mötet ska Fogeklou sagt att "han inte kan gå ed" på att han rapporterat sina semesterdagar korrekt. Den person som skrev protokollet berättar att diskussionerna bland annat handlade om en resa till rockfestivalen Sweden Rock, som Fogelklou gjort på betald arbetstid.

Just den felaktigheten rättades dock direkt efter mötet, vilket bekräftas av HR-avdelningen på stadskansliet.

ANNONS

Även Jörgen Fogelklous sena ankomster var uppe till diskussion. Enligt protokollet kommer han en halvtimme för sent "i stort sett varenda arbetsdag", något han ska ha beklagat, men inte kunnat förklara.

– Det är ju trams. Om Lars kommer in klockan åtta och jag halv nio, vad spelar det för roll? Jag har inte upplevt det som ett problem, säger Jörgen Fogelklou.

Upptäckte skillnader

Ett par veckor innan mötet hade det moderata kommunalrådet Maria Rydén lämnat sina uppdrag efter det att GT avslöjat att hon åkt på semester på betald arbetstid.

– Det var i samband med den händelsen jag började kolla hur det såg ut hos oss, säger Lars Hansson.

Han berättar att han begärde ut de politiska sekreterarnas frånvarolista från HR-avdelningen och jämförde med sin almanacka – och att det var på det sättet han upptäckte skillnaderna.

Varför anmälde du inte detta direkt?

– Jag hade med det i yrkandet till kommunstyrelsen när jag sade upp dem. Men jag tänkte inte på att anmäla. Det var så mycket annat då.

Som kommunalråd var du deras chef. Borde du inte haft koll på detta tidigare?

– Nej, rutinerna var så att de skötte detta och anmälde frånvaro själva.

ANNONS
ANNONS