Scifi-mässan tillbaka i Göteborg – lockar nya besökare

Efter fyra års uppehåll gjorde scifi-mässan comeback på Svenska mässan i Göteborg. Under två dagar fylldes mässhallen med samlarobjekt, kostymer och en och annan kändis.
– Det känns jätteroligt och konstigt att äntligen vara tillbaka, säger Jesper Isberg, arrangör.

ANNONS
|

Det är med en doft av smöriga popcorn och en kreativ värme som Science fiction-mässan välkomnar en in i mässhallen i Göteborg.

Efter fyra års uppehåll har mässan nu slagit på stort och utställare från hela världen har enligt arrangören kommit hit.

– Det är ju en mässa med allt inom film, spel och cosplay, säger Jesper Isberg, arrangör.

Mässan får nya besökare

För den som är ny inom den här genren, så kan mässor likt denna kanske kännas snäv och lite svårt om man inte har stor förkunskap om scifi. Men det menar Jesper Isberg inte är ett lika stort problem längre.

ANNONS

– För 25 år sen när jag började så var det kanske mer för hardcore-fans men idag är det alla åldrar som besöker mässan, killar, tjejer och mycket barnfamiljer. Det är för alla.

Och vad betyder det? Har intresset ökat eller är det genren som breddats?

– Intresset har ökat! Star Wars, Marvel-filmerna och Sagan om ringen har ju gjort att intresset ökat något enormt, säger Jesper Isberg.

Kändistätt bland besökarna

Och att just Star Wars är populärt råder inget tvivel om. Under besöket stöter vi på den ena kända figuren efter den andra. Cathie Anderberg och Tim Larsson stannas inte bara av media utan även imponerade besökare som vill fotografera kostymerna.

Cathie Anderberg som prinsessan Leia och Tim Larsson som C-3PO.
Cathie Anderberg som prinsessan Leia och Tim Larsson som C-3PO. Bild: Paul Wennerholm

– Det har varit så mycket härliga komplimanger, vi blir jätteglada, säger Cathie Anderberg från Staffanstorp.

Hon är en rutinerad besökare och är glad att mässan återigen är tillbaka i Göteborg.

– Jag har varit här sedan jag var 17 och nu är jag 28. Det är ju en stor del av min identitet och betyder jättemycket för mig.

Vid det så kallade ”kändisborden” kommer den minsta Harley Quinn på mässan springande. Leia Gutheim, 6 år, är här med sin mamma Catwoman, alias Alexandra Gutheim.

ANNONS

– Vi har verkligen saknat mässorna och det är kul att få vara med andra som är som en själv. Man får vara lite knäpp!

Vad betyder det att få ha en sådan här mötesplats?

– Det är jätteviktigt att få träffa andra med samma intresse och att känna att man inte är konstig. Här är folk som vill och vågar vara sig själva.

ANNONS