Säpochefen om nazistbomberna i Göteborg: "En miljö som växer"

Säpo har lagt ned stora resurser på utredningen kring de misstänkta nazistbomberna i Göteborg. - Det är en miljö som växer, säger Säpochefen Anders Thornberg till GP.

ANNONS
|

Nyligen avslutades rättegångenmot de tre män, med starka kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som misstänks för de bombdåd som skakade Göteborg under vintern2016 och inledningen av 2017.

LÄS MER:Nazisträttegången: "Extremt allvarlig brottslighet"

Nordiska motståndsrörelsen finns för första gången representerade i Almedalen. När GP träffar Säpochefen Anders Thornberg i Visby berättar han att vit makt-miljön i Sverige är på frammarsch.

–Vi ser att den miljön ökar, men även den autonoma. Den nazistiska har ökat lite mer, men jag vill inte gå in på några siffror, säger han.

Hur bra koll har ni på dem?

–Vi jobbar hela tiden med alla olika miljöer och menar fortfarande att det största hotet kommer från den våldsbejakande islamistiska miljön. Men den kan komma från andra håll också, vilket vi har sett, och vi har lagt ned stora resurser på Göteborgsutredningen.

ANNONS

Åklagaren: Ren tur att ingen dog

Den första bomben exploderade den 11 november förra året utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg.

– Det var ren tur att ingen skadades eller dödades, har Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, tidigare sagt.

Därefter exploderade en bomb vid ett flyktingboende i Frölunda den 5 januari i år. En man som jobbar som städarefick livshotande skador och sitter numera i rullstol.

– Mina kläder började brinna så jag tog av dem och kröp därifrån, berättade han under rättegången.

– Jag mår jättedåligt. Det är massa som jag tänker på. Jag tänker mest på min framtid - hur ska den bli. Jag kan inte gå, jag kan inte stå, jag kan inte göra något. Jag har barn, jag kan inte leka med dem.

LÄS MER:Han blev offer för nazisternas bombdåd

Den tredje, och sista, bomben exploderade aldrig. Den hade placerats ut på Lilleby Camping som också fungerar som boende för nyanlända.

– Det är mycket allvarligt att sådant kan ske i vårt land 2017, säger Anders Thornberg om dåden.

Fick paramilitär utbildning i Ryssland

Det ska enligt åklagaren ha föregåtts av att två av de tre åtalade fick paramilitär utbildning i Ryssland.

– Den har hållits av ryska imperiska rörelsen, en organisation som är ultranationalister och som har tillgång till vapen och som jag förstått det, också deltar i striderna i Ukraina, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist när åtalet lämnades in.

ANNONS

En av männen hävdar dock att det ska ha rört sig om en "friluftskurs".

LÄS MER:Nazisten om paramilitära träningslägret: "En friluftskurs"

De tre männen åtaladesbland annat för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Till en början talades om terrorbrott – något åklagaren valdeatt inte åtala dem för.

– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, harMats Ljungqvist sagt.

– Med en befolkningsgrupp avser man en mer avskild grupp, det kan vara sunnimuslimer, judar, shiamuslimer, medlemmar av livets ord. Men att betrakta flyktingar från hela världen som en befolkningsgrupp låter sig inte göras. Det betyder att vi landar på att det inte är terroristbrott.

LÄS MER:Innan dåden - nazister fick militärutbildning i Ryssland

De tre åtalade, som är mellan 20- och 50-årsåldern,nekar till samtliga anklagelser. Domen förväntas falla på fredag.

ANNONS