Samma låga löner - trots protester

ANNONS
|

I början av juni publicerade Vårdförbundet sin rapport om situationen inom vården inför sommaren. Man flaggade för att sommarbemanningen skulle bli ett stort problem. I Göteborgsområdet tvingades man stänga medicinintaget på Mölndals sjukhus, då det fattades uppemot 20 sjuksköterskevikarier. I stället har en ambulansbuss fått köra patienter därifrån till Östra och Sahlgrenska sjukhuset.

Bristen på personal är stor inom hela SU. Enligt Anne Skånberg, HR-chef med huvudansvar för sommarrekryteringen vid SU, har man fått dra ner på vårdplatser – men det har man gjort på sommaren i alla tider. Hon säger också att Sahlgrenska försöker erbjuda alla nyutexaminerade sjuksköterskor från Göteborgs universitet sommarvikariat, men att ingångslönen på 21 800 kronor inte är förhandlingsbar.

ANNONS

– Vi satsar på löneutvecklingen för de anställda snarare än på att höja ingångslönen. Så det är varje sjuksköterskas val, vill man jobba hos oss är det den summan som gäller. Vi har bara de pengar vi har, säger Anne Skånberg.

Vissa nyutexaminerade gör mycket riktigt ett annat val. I enlighet med Sjuksköterskeupproret kräver en del 24 000 kronor i ingångslön, och söker sig någon annan stans när Sahlgrenska inte går med på det. Antingen till jobb inom kommunen, utomlands eller i andra landsting. Ur avgångsklassen som tog sin sjuksköterskeexamen vid Göteborgs Universitet i juni i år valde ungefär en tredjedel bort Sahlgrenska.

Anne Skånberg menar att SU klarar sommaren trots att potentiella, och behövda, sjuksköterskor tackar nej, men erkänner att läget är lång i från optimalt.

– Hittills har det fungerat hyfsat men ansträngt. Det blir en del överbeläggningar. Man kan säga att det är skört just nu, om någon i personalen blir sjuk blir det problem. Vi har fått fylla med extra arbetspass.

ANNONS