Så ska nya höghuset i älven se ut

Efter bakläxa från kommunen i somras presenteras nu nya skisser på Global Business Gate, ett 25 våningar högt hus vid Masthuggskajen. Bakom gestaltningen står danska arkitektbyrån Cobe.

ANNONS
|

Längs med Göta älvs södra strand planeras olika byggen nästan hela vägen från Stigberget till Gullbergs Kaj. Ett av de större stadsutvecklingsprojekten är Masthuggskajen, som omfattar området från Masthuggstorget till Järntorget. Här ska det byggas ungefär 1 300 nya bostäder och 150 000 kvadratmeter handels- och kontorslokaler. Byggstart för de första delarna var 2019. Då togs bland annat det första spadtaget för Hotell Draken vid Folkets hus. Området ska vara helt färdigbyggt 2028.

LÄS MER:Klart för Göteborgs nya halvö – vid Rosenlund

En av de mest spektakulära planerna är den halvö som ska byggas i Göta älv. Bakom projektet står Elof Hansson Fastigheter och tjänstepensionsbolaget Alecta. Men när Elof Hansson Fastigheter först presenterade gestaltningsplanerna för höghuset, tänkt att bli en symbolbyggnad för staden, blev det bakläxa från kommunen, enligt stadsarkitekt Björn Siesjö.

ANNONS
Björn Siesjö, stadsarkitekt
Björn Siesjö, stadsarkitekt Bild: Anders Ylander

– Man hade valt att trycka ihop huset så mycket som möjligt neråt för att få det billigt. Det var ett fult och tråkigt hus, helt enkelt.

Hur har det blivit nu då?

– Jag tycker att det har blivit väldigt bra. Sedan vill jag vara tydlig med att Elof Hansson har mött upp hela vägen och inte surat något över detta, utan snarare varit väldigt entusiastiska.

LÄS MER:Så här ska gatorna och torgen i nya Masthuggskajen se ut

Efter sommaren inleddes en ny process med bidrag från fyra olika arkitektteam. Bedömningsgruppen, bestående bland annat företrädare för Elof Hansson och kommunen, landade till sist i förslaget från danska Cobe och deras bidrag med ett ganska smalt hus med konkava fasadytor. Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter, är nöjd med det nya förslaget.

– Jag tror det är kommer bli bra. Vi förstår att stadens ställer höga krav, framför allt för lite högre byggnader och därför ställde vi oss positiva till att göra ett omtag på det här sättet, säger han.

Halvön börjar byggas i höst

Global Business Gate har blivit några år försenat jämfört med ursprunglig tidsplan. Tanken är att arbeta vidare med Cobe och förhoppningsvis få bygglov inom det närmaste året. Under hösten är det tänkt att själva halvön ska byggas, enligt Lennart Hedström.

ANNONS
Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter
Lennart Hedström, vd Elof Hansson Fastigheter Bild: Elof Hansson Fastigheter

– Då passar det här arbetet som vi gör med Cobe ganska bra i tid. Det tar en stund att bygga halvön, att slå ner pålar i marken och bygga källare. Då har vi tid på oss att göra färdigt arbetet med de danska arkitekterna, säger han.

LÄS MER:Grönt ljus för Masthuggskajens jätteplaner

Pandemin har inte påverkat projektet tidsmässigt. Däremot har de inblandade, i likhet med de flesta andra, fått ändra arbetssätt. Men inriktningen, ett höghusprojekt med kontorslokaler, ligger fast.

– Jag tror att alla som arbetar med kontorslokaler funderar över kontorslokalens situation i framtiden om det blir mer hemarbete. Det är möjligt att det inte kommer behövas samma mängd men vi tror på vår idé.

LÄS MER:Så går det för Älvstaden – stadsdel för stadsdel

Behov av att träffas

Lennart Hedström menar att pandemin också visat vilket behov människor har av också kunna mötas på riktigt, inte bara i videomöten eller över telefon.

– Det finns ett stort behov för människor att träffas. Man kan göra mycket hemifrån men kanske inte åstadkomma samma utveckling och kreativitet. Ett förändrat arbetssätt kan kanske stärka behovet av en sådan klusterbildning och mötesplats som vi tänker oss, säger han.

Global Business Gate är tänkt att skapa ett kluster med inriktning på internationell handel och affärer. På den konstgjorda halvön ska 40 000 kvadratmeter byggas, fördelat på två huskroppar.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgs nya skyskrapeområden

LÄS MER:Så påverkas jättebyggena av coronakrisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS