Så organiseras Missing Peoples sökinsatser

När Missing People har en sökinsats i Göteborg eller Sjuhärad kan 6 500 personer kallas in med SMS. För att det inte ska bli kaos krävs en effektiv samordning. GP hängde med när nya patrulledare utbildades i helgen.
– Det är mycket mer att tänka på än man trodde, säger deltagaren Anne-Marie Wallström.

ANNONS
|

I skogen utanför Bollebygds hembygdsförening ligger fyra kexchoklad gömda. Uppdraget: Hitta dem och markera fyndplatsen i appen.

Det är sista övningen på Missing People i Göteborg och Sjuhärads patrulledarutbildning som pågått under lördagen och söndagen. De 20 deltagarna delas in i tre grupper. Varje grupp utser en person till patrulledare och två till assisterande patrulledare.

Alla ska ha väst och det är noga med färgerna. Patrulledarna får orangea västar, de assisterande får tvåfärgade västar i både gult och orange och vanliga sökare får gula västar.

– Det är viktigt att ni håller en rak linje, för det är kvalitet, säger Elin Grönlund som är insatsledare och håller i sökövningen för en av patrullerna.

ANNONS

Missing People

Missing People är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer.

Organisationen har funnits i Sverige i elva år och finansieras helt med gåvor och frivilliga.

För att delta i en sökinsats kan man registrera sitt telefonnummer så får man ett SMS när allmänheten kallas in. I Göteborg har cirka 4000 personer anmält sig till registret och i Sjuhärad 2500.

Göteborg/Sjuhärad har även ett 60-tal personer i resursgruppen som består av utbildade insatsledare, patrulledare, hundförare mm.

Armlängds avstånd

Patrullen ställer upp sig på led med armlängds avstånd. Och det där med att hålla en rak linje visar sig var lättare sagt än gjort när skogens alla snårigheter står i vägen.

Gång på gång får patrulledaren som går lite efter de andra be den ena sidan av kedjan vänta in den andra. Längst ut på kanterna går de assisterande patrulledarna och sätter upp snitslar för att gruppen ska veta vart de gått tidigare när de vänder och söker av området åt andra hållet.

Patrullen ska gå med armlängdsavstånd, men naturen gör det ibland svårt att hålla ihop ledet.
Patrullen ska gå med armlängdsavstånd, men naturen gör det ibland svårt att hålla ihop ledet. Bild: Mia Höglund

Plötsligt ligger kexchokladen där. Halvt gömd under några löv.

– Fynd! ropar en av sökarna.

Alla stannar och patrulledaren går fram och fipplar på mobilen för att skicka iväg rätt information till sambandscentralen. Den här gången låtsas de att det är en sko de hittat. Vid nästa fynd ska de agera som om de hittar den eftersökta personen med livshotande skador.

– Det är mycket mer att tänka på än man trodde innan som utomstående, konstaterar Anne-Marie Wallström från Borås som var först ut att prova på patrulledarrollen.

Hon berättar att hon aldrig varit med på en skarp sökinsats, men att hon blev intresserad av utbildningen för att kunna delta i kommande sökinsatser tillsammans med sin hund. Missing People kräver nämligen utbildning för att delta som hundförare.

ANNONS

– Det är så mycket att ta in så det har varit intensiva dagar, men det är jätteroligt, säger hon.

Varit med på ett 50-tal sökinsatser

Insatsledaren Elin Grönlund som leder sökövningen har varit med i föreningen i fyra år. Hon berättar att hon under de åren deltagit i ett 50-tal sökinsatser och att hon suttit med i sambandscentralen som insatsledare en handfull gånger när någon av patrullerna faktiskt hittat den eftersökta personen.

– Jag har nog varit med på allt i Göteborg och Sjuhärad under de åren, säger hon med ett lätt urskuldande skatt.

Elin Grönlund har varit engagerad i Missing People i fyra år.
Elin Grönlund har varit engagerad i Missing People i fyra år. Bild: Mia Höglund

Hon blir allvarlig när hon förklarar hur mycket engagemanget betyder för henne.

– Det här är mitt kall, mitt liv. Jag har alltid känt att jag vill göra något viktigt och det känner jag att jag gör här.

Framför allt uppskattar hon att finnas där som ett stöd för familjerna som letar efter en anhörig.

– Det kan vara väldigt tungt om den man hittar inte är vid liv. Men man har alltid bra stöd från kollegor och man ser vad ett avslut gör för de anhöriga. Även om det är tungt så är det viktigt för först då kan de börja sorgeperioden.

Över tusen personer deltog

Många av sökinsatserna har varit så kallade interna sökinsatser där bara de aktiva i föreningen kallas, men några av dem har varit riktigt stora. Som den efter en tolvårig pojke i Falkenberg år 2018 när över tusen personer deltog.

ANNONS

Den gången var det inte Missing People som hittade pojken men Elin Grönlund tror att insatsen även i sådana lägen fyller en viktig funktion.

– Det var en enorm sökinsats där folk flög in från hela landet. Så många ville vara vara med och göra något och Missing People blir då en samlingspunkt där alla kan få en viktig funktion. Kan man inte gå ut i skogen och leta så kan man alltid koka kaffe eller dela ut västar, säger hon.

Missing People i Göteborg och Sjuhärad brukar hålla en patrulledarutbildning varje år. Årets kurs hade så högt söktryck att alla inte fick plats så därför har man redan bestämt att köra en extra kurs även i höst.

– Det är jättekul för oss att det är så stort intresse för det behövs verkligen, säger Elin Grönlund.

LÄS MER:Kenneths hund Zigge har hittat över 20 döda människor

LÄS MER:Därför utlyste Missing people ingen skallgång efter Joullnar

LÄS MER:Så jobbar polisen för att hitta försvunna personer

ANNONS