Det blir lägenheter från 1,7 miljoner kronor till över 15 miljoner kronor i Karlatornet.
Det blir lägenheter från 1,7 miljoner kronor till över 15 miljoner kronor i Karlatornet.

Så mycket kan lägenheterna i Karlatornet kosta

30, 15 eller 1,7 miljoner kronor - så mycket kan en bostad i Karlatornet komma att kosta.Trots de skyhöga priserna är intresset för lyxlägenheterna stort.– Priset motsvarar kundernas tänkta nivå, säger Ola Serneke, vd för Serneke och mannen bakom skyskrapan.

ANNONS
|

Karlatornet är en planerad skyskrapa på Hisingen i Göteborg som förväntas bli Nordens högsta byggnad.

De tio första våningarna kommer att inrymma hotell. I resten av huset kommer det bland annat att vara lägenheter. Man planerar för 550 lägenheter i varierade storlekar och prisklasser.

Göteborgs-Posten har kunnat ta del av ett mejl som Serneke skickat ut till dem som anmält sitt intresse till lyxlägenheterna i Karlatornet. I mejlet presenteras uppskattade storlekar och prisintervaller för de olika våningarna. "Priserna handlar om ett troligt prisläge och både priser och bostadsstorlekar är preliminära och kan komma att ändras", skriver man i mejlet.

Varje bostad har prissatts individuellt utifrån olika faktorer som storlek, våningsplan, väderstreck, och utsikt. I mejlet bifogas en enkät där man kan fylla i sina bostadsönskemål, bland annat vilken våning man önskar bo på, vilket väderstreck och utsikt man föredrar, hur många rum som önskas och i vilken prisklass. Vill man ha balkong medför det ett högre pris för bostaden med ca 150 000 kr (1,25 kvm fransk balkong med öppningsbara skjutpartier) eller ca 500 000 kr (12 kvm balkong), skriver Serneke.

ANNONS

De billigaste lägenheterna kan komma att kosta från 1,7 miljoner kronor. Då får man en etta ganska långt ner i skyskrapan. Det finns sedan alternativ i alla prisklasser upp till de som kan komma att kosta 15 miljoner kronor. Har man just 15 miljoner kronor kan man köpa en femma på 63:e våningen, eller ännu högre upp i huset.

– Antalet lägenheter som är över 15 miljoner är givetvis begränsat i antal, men ja, det priset är fullt rimligt för en lägenhet på närmare 200 kvm, som ligger på den höjden med den utsikt och höga standard som vi kommer att erbjuda. Vi ser att kundunderlaget finns för det vi skall producera, säger Ola Serneke, grundare och vd i Serneke.

Han anser att de priser de satt i nuläget är fullt rimliga för en lägenhet i skyskrapan.

– Absolut. Men för att få en uppfattning om vi ligger på rätt nivå har vi skickat ut enkäten till alla som har ställt upp sig i kölistan. I enkäten presenterar vi tänkta prisnivåer och avslutar med en fråga om hur intresserad man är av att köpa en bostad, säger Ola Serneke.

ANNONS

Men det kan även bli dyrare 15 miljoner. I enkäten kan man även fylla i önskemål om vilken service man vill kunna nyttja i skyskrapan. Bland alternativen finns bland annat tvättservice, städservice, lakanservice, biltvätt i garaget, bilpool, färdigmat, roomservice från restaurang, inlämning till kemtvätt, hjälp med flygbokning och liknande, postservice och kylrum för matkassar.

– Vi har inte spikat vilka servicetjänster som ska erbjudas ännu, därför ställer vi just dessa frågor i enkäten, för att se vad kunderna efterfrågar. Vad det sedan blir för service baserad på resultatet av enkäten, men vi är redan nu på det klara med att vi vill erbjuda ett bekvämt boende med flera faciliteter utöver det vanliga. Detta är också ett väldigt bra komplement för hotellet att optimera sin verksamhet som annars är dagsbaserad beroende på bokningsgrad och så vidare, säger Ola Serneke.

Och vill man bo i en av penthouselägenheterna får man betala därefter.

– Troligtvis från 30 miljoner och uppåt, säger Ola Serneke om kostnaderna för dessa.

GP har tidigare skrivit att det funnits ett stort intresse för att bo i Karlatornet. Ola Serneke berättar att de har över 7000 personer/familjer som mer än gärna vill bo i skyskrapan och som står i kö.

ANNONS

– De intressenter vi har representerar många olika kundtyper, allt från hela familjer, ensamstående till pensionärer.

Bedömer ni att er målgrupp vill bo i Göteborg?

– Vi har sökande från hela världen så det kommer vara stor spridning på var de kommer i från. Den stora merparten kommer dock ifrån Göteborgsområdet.

Har någon kommenterat priserna?

– Vi har inte fått många kommentarer om priserna, däremot är många väldigt positiva och förväntansfulla. Hittills har svarsfrekvensen varit hög och det är många som visar ett mycket stort intresse för att köpa en bostad i Karlatornet, vilket visar att priset motsvarar kundernas tänkta nivå. Vi vill dock vara tydliga med att prisintervallen som anges i enkäten inte på något sätt är slutgiltiga.

ANNONS