Coronaviruset ökar i alla tre storstäderna.
Coronaviruset ökar i alla tre storstäderna. Bild: CDC via AP

Så mycket coronavirus är det i avloppsvattnet i Göteborg

Coronaviruset vill inte släppa greppet om världen och inte heller Göteborg, vilket börjar märkas i stadens avloppsvatten. Från att ha minskat, började viruset öka förra veckan, precis som vinterkräksjukan. Men än så länge är halterna inte i närheten av förra hösten. Ökar det nästa vecka också, kan situationen ändras snabbt.

ANNONS
|

Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, började mäta halterna av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg under sportlovsveckan 2020. Sedan dess har halterna gått upp och ner. Viruset hamnar i avloppet genom avföringen, och enligt henne utsöndras det som mest i början.

I slutet av förra året och just runt julveckorna var det oroväckande mycket coronavirus i avloppsvattnet, enligt Heléne Norder, och sedan dess har man inte sett liknande nivåer. Men frågan är hur läget är nu, inför den här julen.

– För tre veckor sedan gick det upp, sen gick det ner lite, och förra veckan upp igen. Nu är vi uppe som i slutet av tredje vågen, som vecka 17 (slutet av april 2021 reds anm). Det är en klar ökning, precis som i Malmö och i Stockholm, säger Heléne Norder.

ANNONS
Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi, är orolig inför julveckans halter av coronavirus i avloppsvattnet.
Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi, är orolig inför julveckans halter av coronavirus i avloppsvattnet. Bild: Sahlgrenska akademin

Hon fortsätter:

– Det är det högsta vi haft sedan den tredje vågen gick ner, men inte den högsta vi haft – långt ifrån. Vi hoppas på att nivåerna ska sjunka nu, för om de fortsätter uppåt kan det peka på att en ny våg är på gång.

Jämfört med förra hösten är det inte alls samma mängd nu, utan snarare 20 procent av läget som var då, menar Heléne Norder.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten ser goda förutsättningar att fira jul och nyår ihop

Vinterkräksjukan ökar i Göteborg

Parallellt med coronaviruset finns även vanlig influensa och vinterkräksjuka i Göteborg, där den sistnämnda var nästan försvunnet förra vintern. Anledningen till att det ökar nu, menar Heléne Norder, är att folk slarvar med hygienen.

– Folk måste tvätta händerna med tvål och vatten.

Men eftersom halterna av coronaviruset också ökar, innebär det att folk inte följer rekommendationerna, vilket hon poängterar inte alls är bra.

– Vi är ju inte helt skyddade genom vaccinet, och smittar gör man. Så man måste följa rekommendationerna, så vi får stopp på det här. Och ta vaccinen mot influensan och corona.

Hur mycket av viruset som är den nya varianten omikron, vet hon inte ännu.

– Vi håller på att utveckla den tekniken nu för att se om det är omikron. Så den tekniken är på gång.

ANNONS

Hur orolig är du?

– Lite grann, jag hoppas verkligen det går ner nästa vecka, säger Heléne Norder.

LÄS MER:Så skyddar du dig bäst mot årets vinterkräksjuka

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Restriktioner och råd som kan införas mot covid-19 framöver

LÄS MER:Här blir flest smittade av covid-19 i regionen

LÄS MER:Här kan du få gratis munskydd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS