Det droppar, sipprar och porlar konstant i Universeums regnskog som har byggts upp som en modell av de sydamerikanska tropikerna. Det är den höga luftfuktigheten som ofta ligger på över 90 procent som skapar det fuktiga klimatet.
Daniel Roth som är zoolog på Universeum har haft en lite annorlunda start på sin arbetsdag än vanligt eftersom en av djurvårdarna är hemma och är sjuk.
– Mitt jobb brukar tråkigt nog vara lite mer teoretiskt i vanliga fall men i dag har jag startat dagen genom att göra en tillsyn av vår insektssamling och av fältstationen där vi har ödlor och ogiftiga ormar. Jag är en lagom bra vikarie för det, men jag får hålla mig borta från reptilariet där de giftiga ormarna finns.
Universeum har tidigare hållit öppet men med lite begränsningar, men sedan de nya rekommendationerna kom under den sista delen av höstlovet förra året så valde man att stänga huset för besökare.
Nyfikna hajar
Han tror däremot inte att djuren har påverkats så mycket av det uteblivna besöksflödet eftersom det fortfarande är mycket aktivitet i huset då en tillbyggnad av huset är på gång.
LÄS MER: Nya detaljer avslöjas om Universeums kommande utbyggnad
– För vissa djur är det nästan som vanligt, för en del andra är det att de är mer nyfikna på oss som jobbar den här perioden eftersom det är så lite annat som rör sig genom regnskogen och oceanen.
Det är alltid så att man får hålla lite koll på de djuren.
De sju dykarna som jobbar på Universeum har också märkt av en lite annat beteende bland djuren och fyra svartfenade revhajar är snabbt framme för att spana på vad som händer när Daniel Roth ställer sig framför akvariet som är fyllt med 1,4 miljoner liter vatten.
– Vi har tydligt sett på hajarna att de är mer nyfikna på de dykare som är nere i oceantanken och kommer närmare dem. Vi gör en dykning någon gång i veckan för städning och tillsyn, då vi rengör glaset och tunneln samt gör en dykande matning.
Han tror att hajarna som normalt sett kan spana på människor genom tunneln blir stimulerade av att ha människor att titta på och anser inte att det skapar en mindre trygg miljö för dykarna.
– Det är deras arbete och de är vana vid djuren och vet hur de ska hantera dem, men är det hajar som kommer lite närmare får dykarna hjälpas åt med vid matningar och annat men det är inget större så. Det är alltid så att man får hålla lite koll på de djuren.
Fåglar på marken
Daniel Roth tror inte att stängningen kommer att leda till någon större påverkan på djurens mående.
– Jag tror man kan avdramatisera det ganska mycket. Våra djur är uppvuxna här och de är vana vid normala strömningar av människor, och djurvårdarnas arbete sker precis som vanligt varje dag, så de har människor som de känner igen omkring sig.
Djurvårdarnas arbete har heller inte förändrats sedan stängningen utan pågår som tidigare.
– Vi har en normal tillsyn som är minst någon gång per dag. För djurvårdare och marinbiologer har det inte skett några större förändringar under pandemin utan vi jobbar på som vanligt.
Vi ser inga jättestora skillnader men det är vissa djur som vi kommer att bevaka lite extra noga när vi öppnar igen.
Inga av djuren har upptäckts varit drabbade av smitta och på det stora hela har även personalen klarat sig från sjukdom.
– Vi har varit extra försiktiga under pandemin med hur vi åker och rör oss i samhället och vilka vi träffar. Vi är såklart väldigt måna om att hålla oss friska och inte smitta våra djur. Jag tycker att vi har hanterat det på ett bra sätt och om man har känt sig det minsta krasslig har man hållit sig hemma.
När det kommer till fåglarna på Universeum så spenderar de en större del av sin tid på marken än vad de har gjort tidigare och har snabbt vant sig vid att kunna spatsera på de gångbanor där besökarna i vanliga fall vistas.
– Vid det här laget är de med på att det inte är så mycket människor som rör sig och att de som är på plats i så fall är djurvårdare som de känner igen och som de vet att de kan få mat från. Nu går de ner mer och kan sitta på marken. De acklimatiserar sig snabbt.
Apor spanar på byggare
Daniel Roth säger att det viktigaste kommer att vara att hålla lite extra koll på några av Universeums arter när de öppnar igen.
– Vi ser inga jättestora skillnader men det är vissa djur som vi kommer att bevaka lite extra noga när vi öppnar igen. Till exempel inkaskrikorna som är väldigt territoriella – så de kommer säkert vara på sin vakt när det kommer fler människor igen.
Universeum valde att stänga igen passagen genom aphägnet på plan två i mars förra året då man oroades över att aporna skulle vara extra benägna att smittas av coronaviruset eftersom de är så pass lika människor.
– Det har inte ändrats utan det har visat sig att apor inte ska vara nära människor och därför valde att stänga av den del av regnskogen där aporna förut kunde komma ut och träffa människor. Det har bara varit djurvårdarna som har träffat dem.
Alla djur på Universeum har däremot bott kvar som vanligt och det har inte behövt ske några omflyttningar.
– De djur som det märks minst på är goeldisaporna i entrén för där rör det sig så mycket byggarbetare som de gärna spanar på nu när huset växer.
Universeum stod med den planerade tillbyggnaden inför den största investeringen sedan öppningen 2001 precis när coronakrisen slog till. Under 2020 förlorade man 60 procent av intäkterna men verksamheten är än så länge inte hotad.
LÄS MER: Ett steg närmare för Universeums filmkupol
Tillbyggnaden är planerad att vara klar i slutet av året och de olika delarna kommer att öppna under olika perioder fram tills april 2022. Det är däremot ännu oklart när verksamheten kommer att kunna öppna upp sina dörrar igen.
– Det ska bland annat byggas en ny entré till Universeum och en domteater på taket, så det är ett ganska stort projekt och som det ser ut nu så kommer vi att hålla tidsplanen. Vi har som ambition att öppna igen så fort pandemiläget tillåter.
Därför är regnskogen så viktig:
Regnskogen utgör ungefär sex procent av jordens yta men innehåller trots det hälften av alla världens växt- och djurarter som uppskattas uppgå till omkring åtta miljoner. Även om alla arter inte har upptäckts än och heller inte har namngetts.
Det är viktigt med biologisk mångfald eftersom det cirkulära systemet gör ekosystemtjänster som skapar rent vatten, syre och ett stabilt klimat.
Den biologiska mångfalden är också grundläggande för att de livsviktiga pollinatörerna ska kunna bedriva sitt viktiga arbete som är en förutsättning för att livet på jorden ska kunna överleva genom att de möjliggör det för frön och blommor att fortplanta sig.