Så många minuter har du på dig att lämna bostaden vid brand

Tända ljus och missar vid matlagningen är vanliga orsaker till bränder i hemmet. När det väl börjar brinna går det mycket fort och det tar ungefär fem minuter för branden att sprida sig. Men det finns saker du själv kan göra för att undvika att det börjar brinna hemma.

ANNONS
|

I december sker flest bränder i våra hem och när en brand uppstår hemma kan konsekvenserna bli förödande. Personer riskerar att brinna inne och hem förloras. Det finns ett rum i bostaden som är mest utsatt för bränder, året runt, och det är köket.

– Ofta glömmer man något på spisen, eller att den används som avställningsplats. Sen kan någon råka sätta på spisen eller så är den redan varm. Ha som vana att aldrig lägga saker på spisen. Och börjar det brinna – släck aldrig med vatten, utan använd ett lock eller en plåt. Använder man vatten kan det bli en häftig brandreaktion som kan göra att det börja brinna i fläkten och sen sprida sig i ventilationen.

ANNONS

Även brinnande stearin ska kvävas med till exempel en filt eller kudde och inte vatten, säger Josefin Åkerström på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt Josefin Åkerström på räddningstjänsten i Storgöteborg har man bara två till tre minuter på sig att lämna bostaden säkert när det börjar brinna.
Enligt Josefin Åkerström på räddningstjänsten i Storgöteborg har man bara två till tre minuter på sig att lämna bostaden säkert när det börjar brinna. Bild: Privat

December är den månaden vi nog myser mest framför levande ljus och då finns några saker att tänka på för att undvika brand, som att ha aldrig levande ljus i ett rum ingen är i. Josefin Åkerströms råd är att i stället använd elektriska ljus. Hon säger också: ha inga levande ljus eller tomtebloss i julgranen, då granen blir väldigt torr inomhus och blir övertänd på några sekunder. Den riskerar sedan att sätta eld på både gardiner och soffor.

Det dör i genomsnitt mellan 80 och 110 personer i bränder varje år. 80 procent av dödsfallen sker i bostadsbränder. Det finns mycket man själv kan göra för att undvika att det börjar brinna hemma. Arkivbild.
Det dör i genomsnitt mellan 80 och 110 personer i bränder varje år. 80 procent av dödsfallen sker i bostadsbränder. Det finns mycket man själv kan göra för att undvika att det börjar brinna hemma. Arkivbild. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

Så snabbt sprider sig branden i bostaden

Apropå soffor, så är rum med stoppade möbler extra utsatta vid brand.

– Ju mer stoppade möbler, desto snabbare brandförlopp och giftiga gaser. Det tar bara mellan tre och fem andetag så kan man bli medvetslös, säger Josefin Åkerström.

När det börjar brinna i ett rum så går det mycket fort och har man ett hem med öppen planlösning sprider sig branden snabbare än där det finns rum med dörrar som kan stängas. En stängd dörr bromsar brandförloppet.

Hur snabbt sprider sig branden i hemmet?

– Det brukar ta ungefär fem minuter. Man brukar säga att man har två till tre minuter på sig att ta sig ut säkert. Det är viktigt att se till att man hinner det – och undanröjer risker som kan starta en brand. Som att inte ladda mobiler och ”paddor” på natten, inte heller i sängen eller i soffor. Dra ut sladden efter att du laddat. Skruva inte bara ut ett ljus i adventsljusstaken eller i julgransbelysningen, använd strömknappen eller dra ut sladden. Sätt upp brandvarnare i minst alla sovrum.

ANNONS

Vanligaste brandorsaken i hemmet

Varje år omkommer i genomsnitt 80 till 110 personer i bränder, varav 80 procent i bostadsbränder, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hittills i år är siffran 68.

Den vanligaste brandorsaken är rökning. Enligt Josefin Åkerström är de flesta som omkommer äldre, storrökare med alkoholproblem och/eller nedsatt rörelseförmåga, vilket gör att de inte kan ta sig ut själva.

– Bor man i en vanlig lägenhet eller i ett hus förväntas man kunna ta sig ut själv, men många äldre med nedsatt rörelseförmåga som vårdas hemma, kan inte det, säger Josefin Åkerström.

Hon tycker att man ska ge sina äldre anhöriga en trygg och säker jul, det gör man genom att se över hur de bor och hur deras brandsäkerhet ser ut.

Josefin Åkerström har några saker hon vill att man ska tänka på:

Byt batterier i brandvarnarna till advent, ha en sexkilos brandsläckare och en brandfilt hemma, lämna inte köket under matlagning, tänk igenom hur man tar sig ut om man har sovrummen på övervåningen, prata med barnen om att de inte får gömma sig om det börjar brinna, har man ett stort hus – seriekoppla brandvarnarna och lämna aldrig en påslagen bärbar dator i sängen för då täpps luftintaget till och den riskerar att börja brinna.

ANNONS

LÄS MER:Tokiga samtal som ringts in till 112

LÄS MER:Expertens råd: Så klarar du tre veckors beredskap – i lägenhet

LÄS MER:Elda i öppna spisen – här är reglerna du ska följa

Så undviker du brand hemma

Kontrollera att du stängt av spisen. Om det börjar brinna i en kastrull, lägg locket på. Släck aldrig med vatten!

Kontrollera att brandvarnarna fungerar. Byt batteri regelbundet.

Lämna aldrig ett levande ljus obevakat. En god regel är att den som har tänt ljuset ansvarar för att det släcks.

Dekorera inte ljusstaken med mossa, bomull eller annat material som kan ta eld.

Sätt upp en lapp med påminnelsen att släcka ljuset på insidan av ytterdörren, så att du blir påmind om att släcka ljuset innan du går hemifrån.

Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är utrymningsvägar om något skulle hända.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

ANNONS