Så laddar man upp inför Nobelfesten

GP:s reporter Michaela Karlén ska gå på Nobelfesten och måste välja klänning på bara 24 timmar. Dessutom ska alla vett-och etikettfrågor få svar: kan man diskutera Netflix med sin bordskavaljer och vad gör man egentligen om man står öga mot öga med kungen?

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen kände jag mig allt annat än festlig. Himlen är grå, mina påsar under ögonen likaså. Men ett dygn senare ska jag befinna mig på Sveriges mest formella fest, Nobelbanketten, för första gången.

Följ med på Nobel!

Från förberedelser till sen vals i Gyllene salen.

Du kan följa rapporteringen i GP:s direktuppdatering.

Nobelfesten hålls i år på en tisdag. Det känns som att jag går direkt från helguniformen pyjamas och direkt till högklackat och hellång balklänning. Den senaste utematen jag åt var en korvlunch på Landalagrillen – det är ett stort steg därifrån till Blå hallens Nobelmeny.

Lyckan över att gå på bal på (typ) slottet går ganska snart över till en avgrundsdjup osäkerhet. Den senaste gången jag hade långklänning var på studentbalen och journalistprogrammets fester började snarare på Andra Långgatan än i kungligt sällskap. Vad pratar man om, vad har man på sig? Som tur är finns det folk att fråga.

ANNONS

En riktig balklänning för Nobelfesten

Ramona Rychter har klätt göteborgarna till firanden, bröllop och även Nobelfesten i över 40 år.

Jag kommer till hennes butik drygt 24 timmar innan banketten. Jag kunde nog haft lite bättre framförhållning. Men Ramona Rychter är optimistisk och frågar om storlek, vilka färger jag gillar och så är vi igång.

I inslaget ovan kan du se alla klänningar jag provade.

– En riktig balklänning för Nobelfesten, då säger man i gammal tradition "lite upptill och mycket nertill", förklarar Ramona.

Nobel kräver högtidsdräkt, vilket innebär frack för herrar.

– En frackklänning utmärker sig på så sätt att den har en högre festbetoning. Det är enda tillfället man kan ha släp och den ska ha ett fint tyg, gärna med brodyrer, pärlor eller paljetter. Man kommer inte in på Nobelfesten i en bomullsklänning eller bohemklänning, säger hon och räcker mig fyra A4 där hon skrivit ner samtliga regler vid högtidsdräkt.

LÄS MER:Ramona stänger bröllopsbutiken i Göteborg – efter 41 år

Att "läsa på tåget upp" säger hon och ler. Diadem är okej, vackra smycken är att föredra, aftonväskan ska vara liten och unik, skorna ska vara aftonskor men handskar är inte obligatoriskt.

Klädsel: check.

Nobel eller Game of Thrones?

Nu, allt annat. Gerd Riccius är vett- och etikettexpert och jag ber henne guida mig genom Nobelfesten, från eftermiddag till sen kväll. Hon går igenom allt: jag ska komma i tid, varken väska eller armbågar får vila på bordet och brödet bryter jag för hand.

ANNONS

Gerd Riccius.
Gerd Riccius. Bild: Sören Håkanlind

Jag ska skåla med höger hand och titta mina bordsgrannar i ögonen. Anledningen: jag visar att min vapenhand är obeväpnad och blicken ska inte snegla mot golvet, där jag självklart har lämnat mina vapen. Jag undrar om jag ska på Nobel 2019 eller till Kings Landing i "Game of Thrones".

När det kommer till konversation ska jag undvika politik och religion, "det kan lätt bli kontroversiellt" som Gerd uttrycker det. Kultur däremot, det går bra. Det var längesen jag gick på teater eller konstutställning – på kulturfronten bestod min helg mest av tv-spel och Netflix. Förhoppningsvis hade min bordskavaljer också ett Vänner-maraton i söndags, så kan vi prata om det.

Innan jag säger hej då till Gerd måste jag fråga. Det kommer förmodligen inte ske, men bara utifall att.

Hur gör jag om någon ur kungafamiljen plötsligt står framför mig?

– En nigning är enkel att göra och det ser fint ut. Då uppför man sig med den respekt som kungahuset förväntar sig, det kan man gott bjuda på, svarar hon innan hon önskar mig lycka till.

Nervositeten är inte helt utplånad, men nu kan jag åtminstone inte skylla på att jag inte visste. Vem vet, jag kanske älskar detta? Men på lördag äter jag nog korv på Landala torg igen.

ANNONS
ANNONS