Ädreomsorgen prioriteras i kommunens krisplan.
Ädreomsorgen prioriteras i kommunens krisplan. Bild: Stefan Bennhage

Så klarar Göteborg omsorgen om personalen coronasmittas

Göteborgs stad har en coronaplan för hur man ska klara bemanningen inom omsorgen om de anställda blir sjuka. Studenter och gymnasieelever kan tas in för att täcka luckor.
– Vi utgår från att klara en frånvaro på 20 procent under sex veckor, säger Anders Frelek, planeringsledare.

ANNONS
|

Nya fall och ökad smittorisk gör att kommunen skärper sin krisplan och beredskap för att upprätthålla de olika verksamheterna och för att smittan inte ska spridas.

– Äldreomsorgen prioriteras på alla plan. Där kan det på sikt bli aktuellt med restriktioner eller besöksförbud, men där är vi inte än, säger Anders Frelek som är planeringsledare vid avdelningen för samhällsskydd och beredskap vid stadsledningskontoret.

Sårbarheten vid personalbortfall inom framför allt omsorgen är stor och därför finns en planering för olika scenarier beroende på hur smittan slår och hur länge den varar.

Personal kan flyttas

– Vi har en gräns där vi kan klara en frånvaro på 20 procent under sex veckor. Slår coronasmittan hårdare kan vi klara ett bortfall på 40 procent under två veckor av sexveckorsperioden, säger han.

ANNONS

Det kan betyda att personal flyttas inom avdelningar och förvaltningar men även mellan stadsdelar och olika verksamheter

Risken för coronasmitta ökar, stora publikevenemang ställs in.
Risken för coronasmitta ökar, stora publikevenemang ställs in. Bild: Stefan Bennhage

"En jätteutmaning"

Han utesluter heller inte att verksamheter kan slås ihop vid behov – som att två förskolor bli en om inte personalen räcker till.

– Att lösa detta är en jätteutmaning som kan innebära stora påfrestningar för både personal, verksamheter och invånare. Det här är ett utsatt läge där det det viktiga för Göteborgs stad är att upprätthålla de olika funktionerna på ett säkert sätt. Det är heller inte uteslutet att ta in extrapersonal för att klara uppgiften.

Var hittar ni den?

– En möjlighet är att ta in studenter och gymnasieelever. Det är heller inte uteslutet med samarbeten över kommungränserna för att säkra verksamheten säger han.

"Beredskapen är god"

Anders Frelek anser att Göteborgs stads beredskap är god.

– Det tycker jag. Vi ligger väl framme och följer och förmedlar de direktiv och den information vi får från expertisen, exempelvis när det gäller hygienfrågor och hur man ska agera vid sjukdom. Samtidigt försöker vi ligga steget före och ha en plan för hur vi ska agera om läget förvärras ytterligare. Den planen har ett perspektiv på tre månader i taget där betydande samhällsfunktioner måste fungera, säger han.

ANNONS

Slår hårt mot Evenemangsstaden

Under onsdagen föreslog Folkhälsomyndigheten att stoppa alla sammankomster med över 500 personer – en rekommendation regeringen följer.

Beslutet kan slå hårt evenemangsstaden Göteborg med flera stora publikevenemang på agendan.

– Vi för redan dialoger med olika arrangörer i Göteborg för att försöka lösa detta på ett bra sätt, säger Anders Frelek.

ANNONS