Tungt i kurvan in på Östra Hamngatan vid Lilla Bommen härom året.
Tungt i kurvan in på Östra Hamngatan vid Lilla Bommen härom året.

Så här tar du dig fram under Göteborgsvarvet

Älskade folkfest? Eller förbannade trängsel? Oavsett din inställning - ta inte med dig bilen längre än du måste.

ANNONS
|

På lördag springer hela Borås runt i Göteborg.

Ett par hundratusen tittar på.

Så här tar du dig fram - även du som inte gillar läget.

DU SOM TÄVLAR:

  1. Gratis kollektivtrafik i Göteborg plus på pendeltågslinjerna till och från Ale, Alingsås och Kungsbacka.
  2. Två stora spårvagns- och busshållplatser hyggligt nära startområdet är Marklandsgatan och Linnéplatsen.

Nytt för i år är att alla måste hämta nummerlappenborta vid Korsvägen. Närmare bestämt på nya mässan GöteborgsVarvet Expo. Hämta lappengår redan på fredagen (kl 10-22) eller pålördagen, tävlingsdagen, fram till kl 14.

Men tar du bilen dit, tänk på att Korsvägen i högtrafik inte är lika lätt att stanna till vid som, säg, en korvmojj i Mölnlycke.

Tar du trots allt bilen med dig på tävlingsdagen kan du dessutom tvingas klimatkompensera för dina utsläpp av koldioxid. På tillfälliga parkeringar vid Åbytravet och i Högsbo industriområde kostar det 20 kr i miljöavgift. Från Åby gårdirektbussar till nummerlapparna vid Korsvägen. Efter loppet går det bussar från målområdet tillbaka till Åby.

ANNONS

Tar du trots allt bilen så nära startområdet som möjligt, så finns tillfällig parkering i i norra delen av Högsbo industriområde och därifrån bussar till och från startområdet (kl 08-20 från genomfartsgatan Olof Asklunds gata som går innanför Pågens stora bagerifabrik).

DU SOM SKA TITTA PÅ:

Gå, cykla eller åk kollektivt. Om du måste ta bilen, parkera redan till exempel på Gårda, Heden, Liseberg södra och i Nordstan - och åk, om det behövs, vidare medspårvagn eller buss.

Du som bara vill slippa Göteborgsvarvet och alla hurtiga men ändå röra dig i stan?

Rådet är då: (Surprise!) Gå, cykla eller åkkollektivt.

I bil bör du hålla dig: Väster om Älvsborgsbron, öster om Göta älvbron: Inte in och krångla på norra älvstranden eller runt Avenyn. Glöm helst Vasa, Linné, Majorna och - framförallt - Slottsskogen och områdena däromkring.

Buss- och spårvagnslinjerna UNDER LOPPET- KL12.30-19.00 -hittar du här

De vanligabuss- och spårvagnslinjerna - alltså FÖRE OCH EFTER loppet- finns här

Västtrafiks restips inför och under Göteborgsvarvet

Du som inte gillar stor trängsel i stan överhuvudtaget:

Kanske ta en tur till havet eller skogen i stället. Trots att väderprognosen (torsdag kväll) för lördagen säger 14 grader och molnigt med vissa solchanser under eftermiddagen.

ANNONS

Hela Borås, då? Jo, drygt 64 000 löpare är anmälda. Det är ungefär lika mycket folk som det bor i Västsveriges näst största tätort, själva staden Borås. (Hela Borås kommun har ungefär 108 000 invånare).

ANNONS