Extra bussar och fler spårvagnar sätts in inför helgens påfrestningar i kollektivtrafiken.
Extra bussar och fler spårvagnar sätts in inför helgens påfrestningar i kollektivtrafiken. Bild: GP (Arkiv)

Så funkar kollektivtrafiken under evenemangshelgen

Kulturkalaset, kör-EM och Way Out West. Evenemangen haglar tätt över Göteborg och medför påfrestningar för både kollektivtrafik och medborgare. GP reder ut hur du bäst tar dig fram i kollektivtrafiken under helgen.

ANNONS
|

Drygt 25 000 personer var på Way Out West i går, torsdag. I dag beräknas antalet besökare på festivalen uppgå till 33 000. Dessutom pågår kulturkalaset som numera heter Gothenburg Culture Festival, kör-EM och i morgon dansar Hammarkullekarnevalen på Avenyn.

Sven-Erik Holta, är projektledare på Västtrafik och har planerat de extra åtgärder som genomförts under helgen. Enligt hans analys uppstår det störst förflyttningar från Linnéplatsen in mot Avenyn om kvällarna.

– Det mesta handlar om Way Out West, det är den stora tunga biten. Vi har ju sett att merparten av besökarna vill ta sig till stan på kvällen. Vi har satt in fem extra spårvagnar som går under kvällen vilket börjar 21.30. Sedan har vi satt in tio extra bussar som matar folk in från Linné mot stan. I dag kommer det vara högre tryck så det kan vara smart att vara ute i god tid.

ANNONS

Vill man ta sig över till Stay Out West på andra sidan bron är det Way Out West själva som står för den smidigaste lösningen.

– Sedan har Way Out West tolv egna bussar de hyrt in som går från Rosengatan till Bananpiren, de går var femte minut med start 22.20 och går till 02.00.

Åk åt fel håll

Vill man komma runt kaoset som kan uppstå vid Linnéplatsen och in mot stan kan en bra idé att vara att åka åt fel håll.

– Det högsta trycket är på Linnéplatsen och ner mot Järntorget, där är det tungt trafikerat. Vill man komma runt det kan man ta sig via Botaniska och åka via Sahlgrenska. Det är just vid Linné det är väldigt mycket människor som färdas med kollektivtrafiken.

Avenyn är fortsatt avstängd för spårarbete fram till den 19 augusti.

– Det påverkar vare sig Way Out West, kulturkalaset eller kör-EM, då bland annat huvudscenen för Kulturkalaset är nere vid Kungstorget. Gällande kör-EM, så rör det sig inte om så mycket folk, det är 1 600 personer som ska åka. De flesta har hyrt in egna bussar för att ta sig från Heden ut till Partille arenan.

Kvar är Hammarkullekarnevalen som äger rum under lördagen.

ANNONS

– Hammarkullekarnevalen går från Götaplatsen i morgon. Detta kommer innebära en omläggning för kollektivtrafiken. Sedan har vi även invigningen av Vasabron i morgon, det blir också en omläggning men det berör bara två linjer.

Läs mer om trafikstörningarna i helgen på Västtrafik:

ANNONS