Så blir utsikten från toppen av Karlatornet

I dag: en parkeringsplats. Om några år: hjärtat i nytt kvarter där byggnaden med stans bästa utsikt ska byggas.  

ANNONS
|

– Man kommer se staden i dess vackraste majestät, säger Ola Serneke, mannen bakom Karlatornet, Nordens högsta byggnad.

En parkeringsplats vid Karlavagnsgatan ska ge plats åt ett nytt kvarter där Karlatornet, med sina 266 meter, ska bli kronan på verket. Skyskrapan ska bli Norra Europas högsta. I Europa är det bara Moskva och London som har högre byggnader just nu.

GPTV tog sig upp, med hjälp av en drönare, till den exakta höjden för att ge GP-läsare en förhandstitt på vyn från toppen av skrapan som ska bli Nordens högsta byggnad.

– Redan på halva höjden ser man staden i dess vackraste majestät. På 266 meter blir det ännu mer, man ser till och med över staden och mot Vinga, speciellt en så vacker dag som denna, säger Ola Serneke, byggföretag-vd:n som har träffat GP:s reporter på Ramberget.

ANNONS

Målet är 70 procent sålda lägenheter innan man kan börja bygga. Enligt Ola Serneke blir det inte svårt.

– Vi har en intresselista som är uppåt 8000 redan i dag. Och sedan i maj kommer vi skriva förhandsavtal och då går vi på den listan. I den högra byggnaden är det ungefär 550 lägenheter. Vi ser i dagsläget inga problem.

Karlatornet kommer inte stå ensamt, kring den byggs ett helt kvarter med blandade boendeformer.

– Det blir inte bara dyra bostadsrätter utan också hyresrätter, billigare bostäder, stora lägenheter och mindre lägenheter och sedan ska vi blanda det med handel, kontor och service. Framförallt vill vi se till att det finns skola, förskola och grundskola i området.

Men dyrt blir det ju?

– Det är klart så att högre hus är dyrare att producera, i gengäld får vi bättre yteffektivitet och vi skapar en blandstad. Det är lätt att säga att man vill ha en blandstad men det är inte alltid det finns tillräckligt med underlag för att ett kafé eller en restaurang ska klara sig. Då måste de ligga på Avenyn. Vi vill skapa ett nytt blandstadsområde i Karlastaden.

ANNONS