Del av en skiss som visar idéer för parken.
Del av en skiss som visar idéer för parken.

Så blir sommarens park i Frihamnen

ANNONS
|

Jubileumsparken började anläggas förra året och har, förutom stranden och bastun, en rollerderbybana och ett stadsjordbruk. Här finns också en fyra containrar hög målning på ett skepp, gjord med ungdomar från Fryshuset, som en påminnelse om områdets historia.

Planerna för att utveckla badkulturen i Göteborg fortsätter i Frihamnen med ett tillfälligt utomhusbad, som ska stå klart i juni.

– Arbetshypotes är juni. Älven är inte badbar så badplatsen kommer att vara vid eller i älven med vatten som är separerat från älven, säger Jessica Segerlund.

Badplatsen är det sista steget i en trestegsraket som ska tillfredsställa Göteborgarnas önskemål på att ha ett badställe:

ANNONS

– Det började med playan, nummer två är bastun och nummer tre är badet som man kan plurra ner i.

En simskola öppen för alla åldrar kommer också att lanseras. Vattentemat fortsätter med en lekpark som öppnar i maj.

– Den görs med två konstnärer och blir ett slags vattenkonstverk. Vi har lekt med idén att det inte är naturlig mark som vi bygger på så den kommer att vara på ett berg, säger Jessica Segerlund.

I maj förra året öppnade en gratis seglarskola som en del av satsningen för besökarna att komma närmare vattnet. Den blev en succé med 3 850 personer i alla åldrar som valde att prova på segling. I år fortsätter satsningen, alla åldrar är välkomna och det går att boka in sig på skolan via nätet.

Volvo Ocean Race har sin målgång i Frihamnen med aktiviteter i hela parken under vecka 26.

Förra årets stadsjordbruk, där tanken var att göra ett gammalt industriområde grönare, kommer att finnas tillgängligt för att folk ska kunna odla grönsaker i sin egen låda utomhus.

Rollerderbybanan kommer att kunna utnyttjas av alla som vill testa på sporten eller se på när elitlagen tränar.

Jubileumsparken är en del av Vision Älvstrandens satsning på att länka ihop Göteborgs centrum över älven och vidare mot Kvillebäcken, Lindholmen och Backaplan.

ANNONS

Jubileumsparken ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Dessutom ska 1 000 bostäder och 1 000 arbetsplatser ha hunnit byggas i Frihamnen till jubileet. För att utveckla området kommer medborgarna att involveras i såväl workshops som tävlingar under det kommande året.

– Det är troligt att det inte är en traditionell arkitekttävling. Formen är inte riktigt satt än men under våren kommer vi att jobba med hela området och parkens lokalisering. Workshoparna kommer att vara en ersättning för en stadsplaneringstävling där vi involverar stadens aktörer, studenter och andra proffs, säger Hanna Areslätt, projektchef Frihamnen.

Planen är att föra en dialog kring hur parken ska utvecklas och vad den ska innehålla:

– Det blir öppna tillfällen där man har möjlighet att komma med input.

ANNONS