Kommunalråden Viktoria Tryggvadottir Rolka, Blerta Hoti, Jonas Attenius och Marina Johansson under Socialdemokraternas presentation av partiet förslag till budget för 2020.
Kommunalråden Viktoria Tryggvadottir Rolka, Blerta Hoti, Jonas Attenius och Marina Johansson under Socialdemokraternas presentation av partiet förslag till budget för 2020. Bild: Anders Ylander

S vill införa anställningsstopp för administrativ personal

Socialdemokraterna vill dra ned på chefer och administration. Bara genom att spara på byråkrati hoppas partiet kunna flytta över 310 miljoner kronor till välfärden under nästa år.
– Det är klart att det finns en självkritik i detta, säger Jonas Attenius, gruppledare (S).

ANNONS

En av de viktigaste punkterna i Socialdemokraternas förslag till budget för Göteborg är att flytta över personal från administrativa sysslor och chefsposter till roller närmare elever, vårdtagare och brukare.

Under presentationen på tisdagen pekade man på att halva personalökningen i staden de senaste åren bestod av administrativ personal. För att bryta den trenden föreslår Socialdemokraterna ett anställningsstopp för chefer och administration.

Den här tillväxten har skett under era år vid makten, varför var det rätt då?

– Det är klart att det finns en självkritik i detta. Jag ska vara ärlig att säga att jag tycker att vi inte haft kontroll på hur överbyggnaden växt. Det här förslaget handlar om att vi vill fördjupa oss i detta, säger Jonas Attenius, gruppledare (S).

ANNONS

LÄS MER:Alliansens budget bygger på besparingar över hela linjen

Mer till välfärden

Den röda tråden i Socialdemokraternas budgetförslag är att det behövs mer pengar till välfärden. Men partiet föreslår ingen skattehöjning. Istället föreslår man en tillfälligt högre utdelning – på 990 miljoner kronor – ur stadens bolag.

– Vi har tänkt så här: vi gör ett stort uttag i år för att hinna få genomslag för de åtgärder vi föreslår, anställningsstoppet och omfördelningsmodellen. Men det är en engångsföreteelse. Långsiktigt måste utdelningen ned, säger Jonas Attenius.

Förutom en full kompensation för ökade kostnader i anslagen till nämnderna bedömer Socialdemokraterna att det finns pengar över till vissa riktade satsningar.

LÄS MER:De rödgrönrosa vill finansiera satsningar med höjd skatt

Fler vuxna i skolan

• Partiet förslår att 50 miljoner kronor läggs på ett lönelyft för välfärdsarbetare och ytterligare 63 miljoner kronor satsas på ett arbetsmiljölyft. I den posten ingår en förkortad nattarbetstid.

• Man vill också lägga 75 miljoner kronor för att fler vuxna ska kunna anställas i stadens förskolor och skolor.

• Socialdemokraterna vill också återinföra subventionen på periodkort i kollektivtrafiken. En satsning som man bedömer kostar 60 miljoner kronor under 2020.

– Alla ska ha råd att åka kollektivt. Alliansstyrets chockhöjning av av biljettpriserna var ett hårt slag mot vanligt folk, säger kommunalrådet Blerta Hoti.

S-kommunalråden är överlag kritiska till alliansens budgetförslag, som de menar skär ned generellt utan att någon vet hur det kommer att slå ute i nämnderna.

ANNONS

LÄS MER:De rödgrönrosa vill lyfta innerstaden med bilfria söndagar

Orolig för skolan

– Hittills har vi ju sett att det leder till att det är förebyggande arbete som stryker på foten. Fritidsgårdar och den typen av verksamheter som är lite mjukare, men så oerhört viktiga. Jag är också väldigt orolig för det som rör skolan. Jag vet inte vilka indikationer de fått på att skolan behöver mindre pengar. Vi har i alla fall inte fått några sådana indikationer, säger kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Med allt detta sagt, kommer ni på något sätt verka för att er egen budget går igenom?

– Ja, nu lägger vi vårt budgetförslag och det är klart att vi hoppas att det går igenom. Det hade varit fantastiskt, men matematiken ser ut som den gör. Det är bara att konstatera att det är två formationer som är större än Socialdemokraterna, säger gruppledaren Jonas Attenius.

V och MP säger att de haft dörren öppen för er?

– Jo, men vi beslutade oss tidigare i år för att inte skriva en gemensam budget ihop med de rödgrönrosa. Därför går vi fram med två olika förslag på den rödgröna sidan.

LÄS MER:Alliansen föreslår en höjning av hemtjänsttaxan

Fakta: Förutsättningarna inför budgetomröstningen

Det finns fem budgetgrupper i Göteborgs kommun.

• Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) som styr staden sedan förra höstens val. De har tillsammans 24 av fullmäktiges 81 mandat.

• De rödgrönrosa (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) är största oppositionsblock med 19 mandat.

• Socialdemokraterna, som står utanför samarbetet på vänstersidan och lägger fram en egen budget, har 17 mandat.

• Demokraterna står också utanför alla samarbeten och lägger fram en egen budget. Partiet har 14 mandat.

• Sverigedemokraterna, som också lägger fram en egen budget, har 7 mandat.

Förutsatt att alla partier/partigrupper röstar på sina egna budgetförslag och lägger ned sina röster när det fallit kommer alliansens budget vinna budgetomröstningen den 4 november.

ANNONS